Ugen, der gik i kage
Af: Gudrun Pedersen, chefredaktør Dagbladet Ringkøbing-Skjern
Redaktørens stol

Søndag. Grå skyer og kold vestenblæst, hvis ellers vejrudsigten holder, hvad den truer med. Kort sagt en oplagt dag til at hygge sig med ild i brændeovnen, hjemmestrikkede uldsokker og så selvfølgelig et ordentligt svin af en flødekage. Det feder jo først i morgen, siger man, så vi kan vel også vente til i morgen med at fortryde et kage-orgie, der i første omgang virkede så indlysende fornuftigt.

Og vist har vi da fortjent at hygge os lidt efter en arbejdsom uge, har vi ikke? Apropos hygge: Det efterhånden herostratisk berømte danske begreb var lige ved at løbe med titlen som Årets Ord i Storbritannien 2016. "En behagelig modgift mod årets højprofilerede politiske debatter", som det blandt andet hed i Oxford Dictionaries begrundelse for nomineringen. Ordbogen, der kårer årets engelske ord, beskrev udtalen som 'HOOG-uh' og forklarede, at det rimer på det engelske ord for sukker.

 

Den sukkersøde hygge tabte i finalen til ordet Post-truth. Ærgerligt for den danske selvforståelse og branding, selvfølgelig, men egentlig meget passende i den mindre hyggelige postfaktuelle virkelighed, som vi lever i. En virkelighed, hvor for eksempel flødeskumslagkager kan blive brugt i kampe, ingen havde haft fantasi til at forestille sig, da lagkagekomikken blev født i stumfilmens uskyldige dage. Den Danske Ordbog - ja, læser, du har ganske rigtigt med en ordbogsnørd at gøre her - beskriver lagkagekomik som "en primitiv form for komik bestående af almindelige klovnenumre hvor de medvirkende kaster lagkager i hovedet på hinanden, falder osv." Så ved du dét...

Herhjemme var det Danskhed, der blev Årets Ord 2016. Og dansk var den, Ugens Lagkage. Helt fra de bløde bunde over den blege creme til flag, flødeskum og festlige frugter på toppen. Udenlandske, importerede frugter, ganske vist, men nu skal vi jo ikke hænge os i detaljer, vel? Othello, som har lagt navn til kagen, er sådan set heller ikke dansk. Men Shakespeare, der skrev tragedien om moren fra Venedig, er da i det mindste fra vores egen kulturkreds. Og under alle omstændigheder er Othellolagkagen i hvert fald opfundet her til lands. Ligesom hyggen.

 

Meget kan man sige om integrations- og udlændingeministeren - og det gør man bestemt også, ikke mindst i denne uge - men dum er hun efter alt at dømme ikke. Inger Støjberg mestrer medierne, ikke mindst de såkaldt sociale af slagsen, så knivskarpt som få af hendes kolleger på Christiansborg. Efter al sandsynlighed har hun været helt på det rene med hvert eneste lag af over- og undertoner i sin Othellokage, ligesom hun har været fuldstændig klar over, at hendes Facebook-fejring af de 50 stramninger på udlændingeområdet ville sprede sig lige så effektivt og forudsigeligt som forkølelsesvirus i en interkontinental flyvemaskine.

Om Inger Støjberg så også har bedømt voldsomheden af kage-nedslaget i sit eget parti korrekt, er et helt andet spørgsmål. Både på Borgen og i baglandet gav lagkagegate adskillige sure opstød.

To af hendes Venstre-partifæller i Kolding, Merete Due Paarup og Mustafa Musse Sayegh, gik således i køkkenet sammen for at bage en kage, som blev uddelt på gaden i bytte for gode ideer til integration. "Usmageligt", kaldte de to ministerens opslag.

På Twitter har man højst 140 tegn til at udtrykke sin mening. Folketingsmedlem for Venstre Jan E. Jørgensen, som tidligere har erklæret sig uenig i ministerens hårde linje over for udlændinge, behøvede kun fire ord til at spidde kagen, da han blev spurgt, om han skulle have et stykke: "Jeg er på kur".

Og selvom snittet måske ikke stod helt knivskarpt i statsminister Lars Løkke Rasmussens kommentar, brugte han dog heller ikke Mette Blomsterberg-klassikeren "Jeg er glad" om sin ministers lagkage:

"Hvis det er taget sådan ned, er det i hvert fald beklageligt. For det kan jeg bestemt ikke forestille mig har været intentionen. Det er sådan set fint, at regeringen kommer igennem med sin politik. Men det, vi fejrer, er jo resultaterne - ikke metoderne," sagde statsministeren efter Venstres gruppemøde onsdag. 

 

Intention eller ej - integrationsministerens kagekast støjede højt nok til at blive hørt også i udlandet. Danmark har fået en Trumpine, mente den tyske avis Bild. New York Times var mindre tabloid, men ikke mindre skarp: "For ikke så længe siden satte Danmark en ære i sin humanisme, sin gavmilde ulandsbistand og sin imødekommende holdning til udlændinge. Tiderne har ændret sig."

Erhvervsmanden og Liberal Alliance-støtten Lars Seier Christensen fløj til tasterne i frustration. Ikke over stramningerne, men over stilen: "Hvordan kan man "fejre" en ulykkelig situation som det, dette drejer sig om, med kage?? Hvorfor skal vi repræsentere os selv som uendeligt provinsielle, uempatiske, ja direkte ækle mennesker? Jeg vil sgu ikke stiltiende finde mig i, at en provinsiel madamme, for sin egen politiske vindings skyld, skal ødelægge respekten for Danmark, dansk erhvervsliv og udenlandsdanskerne over hele verden," skrev han på sin Facebookprofil.

 

Og således blev uge 11 - uventet for de fleste undtagen formentlig Inger Støjberg - scenen for en let bizar omgang kagekastning. Mens vi længselsfuldt venter på at få den rigtige bagedyst tilbage på tv-skærmene, nu med nye smagsdommere i spidsen, kan vi passende uddele medaljer til nogle af ugens markante kagemænd og -koner:

Ugens Knepkage: Alex Ahrendtsen, MF for Dansk Folkeparti, som fire dage efter kvindernes internationale kampdag formåede at vække til fornyet kamp. Han harcellerede i et debatindlæg i Fyens Stiftstidende over, at Odenses socialdemokratiske borgmester 8. marts i forbindelse med et andet læserbrev optrådte side om side med to tørklædeklædte kvinder. Billedet vakte øjensynligt stærke indre billeder og fantasier hos folketingsmedlemmet:

"Nogle gange tænker jeg på, hvorfor venstreorienterede kvinder synes, det er så berigende at importere mellemøstlige mænd med et forældet og ofte farligt kvindesyn, og jeg kan ikke slippe tanken om, at der ligger en urgammel undertrykt seksuel drift og lurer i disse kampkvinder. Draget som de er af et lønligt håb om en omgang fifty shades of grey."

For nu at citere ham selv: "Ahrendtsen dog!"

Eller som freelancemusiker Malena Ronnøw udtrykte det i de fynske debatspalter: "Det kræver ikke mange lommepsykologiske krumspring at forstå, hvorfor Ahrendtsen har så travlt med os kvinder og vores lønlige håb om at blive underkastet en stærk mand: Det må simpelthen være hans egen frustration, der taler. (Trusse)tyv tror sikkert, at hver mand piller lidt."

Kort sagt en rigtig god uge for debatredaktøren på den ø, hvor natten som bekendt er pigernes egen.

Ugens Galopkringle: Det Danske Postvæsen, som fra 1624 og frem til postmoderne tid med stor effektivitet hver dag bragte breve, pakker, reklamer, aviser og andre nødvendigheder ud i selv de fjerneste afkroge af landet. (Prisen tildeles post mortem.)

Den gamle etat løber med titlen i skarp konkurrence med PostNords ledelse, som har været alt andet end fodslæbende, når det gjaldt egne lønsedler. Fagbladet 3F har gravet og fundet adskillige eksempler på pengegalop i PostNord. Blandt andet har koncernens tidligere finansdirektør Henrik Rättzen - ud over et pænt lille lønhop på 28.000 kroner om måneden - i 2014 forladt firmaet med den nette sum af 6,8 millioner kroner for fire og en halv måneders arbejde, fortæller Fagbladet. En del af beløbet var fratrædelsesbonus, forklarer PostNord.

Professor i økonomi og ledelse ved Aalborg Universitet Anders Drejer undrer sig: "Normalt plejer man at belønne topchefer for at udvikle deres virksomhed i en positiv retning, og det er mildest talt ikke sket i PostNords tilfælde", konstaterer professoren med en humor så tør som en ugegammel kringle.

Ugens Snegl: PostNord. (Sneglen vil blive bragt ud til modtageren af en anden leverandør, formentlig UPS, da den risikerer at tørre ind ved levering med almindelig postforsendelse).

Ugens Tudekiks: Transportminister Ole Birk Olesen, da han torsdag aften optrådte i DR's Quizzen, hvor han blev ristet over Signe Moldes veloplagte ild.

I ugen, hvor han i PostNord-sagen måtte inkassere en mellemstor næse, hvor milliardunderskuddet blinkede lysende rødt, og hvor der blev gjort klar til fyring af 4000 postmedarbejdere, konstaterede ministeren, at han nok ikke skulle have deltaget i den aktuelle satirequiz i netop dén uge.

"Vil du ikke godt fortælle, at jeg sagde ja til at komme her, før alt det her skete? Det skulle jo nødigt være sådan, at folk tror, jeg er kommet herind for at lave sjov med min egen næse", sagde Ole Birk Olesen - og høstede stormende applaus fra publikum i studiet.

Ugens Mesterbager: Røde Kors, som lynhurtigt lavede sin egen kage-event med et Facebook-opslag, hvor generalsekretær i Dansk Røde Kors Anders Ladekarl fremviser en alternativ version af Othellokagen:

"I dag er det 6 år siden krigen i Syrien startede. I den tid har vores nødhjælpere hjulpet 2,45 millioner mennesker. DET skal fejres! SMS KAGE til 1240  og støt med 50 ... kroner. Så kan vi hjælpe endnu flere".

Straks strømmede pengene ind til Syriens flygtninge fra danskere, som følte trang til at markere, at ministerens glade lagkage gav dem kvalme.

Og på den måde blev der så alligevel en slags vindere af ugens mærkværdige udgave af den store bagedyst.