Udlændingestrid presser S


Udlændingestrid presser S

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

BAGGRUND: SR-regering ikke skudt længere væk, selvom udlændingestrid lægger pres på S, mener eksperter
Lyden af hakke og skovl forstyrrer i disse dage sommerstilheden på Christiansborg. Den døde periode til trods har Socialdemokraterne og de radikale nemlig usædvanligt travlt med at grave grøfterne dybere i deres forskellige syn på de danske udlændingeregler.

Alligevel mener to politiske eksperter ikke, at muligheden for en ny SR-regering er blevet mindre af den seneste uges tumult omkring 24-årsregel og tilknytningskrav. Godt nok har de radikale i høje toner krævet, at de to regler ændres i kølvandet på Europarådets kritik, før de kan indgå i en ny SR-regering. Og lige så vel er det, at Socialdemokraternes ordfører Frank Jensen har stået stejlt på, at reglerne ligger fast, medmindre en domstol dømmer dem i strid med menneskerettighederne.

Professor i statskundskab på Københavns Universitet, Ove Kaj Pedersen, tolker dog mere de radikales hårde udfald som et oplæg til forhandling om et kommende SR-regeringsgrundlag, end en reel trussel om at trække følehornene til sig.

- Jeg tror, det er et klogt træk. For det første er det nødvendigt at tage den type diskussioner før en eventuel regeringsdannelse, for der er en reel modsætning. For det andet er der ingen tvivl om, at de radikale har taget mange stemmer fra Socialdemokraterne de seneste år, ved netop at køre en anden udlændingepolitisk profil end S, siger han.

Ubehagelig sag

Ved at følge massivt op på den internationale kritik, kan de radikale både forsøge at puffe til danskernes holdning og til det skrøbelige kompromis, som Socialdemokraterne seneste år lavede på udlændingeområdet, og som skabte en foreløbig borgfred i den røde lejr. Men freden er dog ikke mere stabil end at de to fløjes alter egoer, humanisten Svend Auken og strammeren Karen Jespersen, har brugt de sidste par dage på at positionere sig i medierne. Auken med en opfordring til at lytte til kritikken, og Karen J. med et rungende nej til lettelser af reglerne. Ved at holde fokus på emnet, kan de radikale forsøge at skubbe til magtbalancen mellem de to fløje, siger Ove Kaj. Pedersen.

- Det er en ubehagelig sag for Socialdemokraterne, fordi den prikker ned i det problem, som de hidtil har fået parkeret ved at støtte regeringens stramninger, siger Lars Bille, lektor i statskundskab på Københavns Universitet.

Ifølge SF-leder Holger K. Nielsen er en SR-regering umulig med mindre Socialdemokraterne giver sig og støtter en ægteskabsgrænse på 18 år. Tilfældigvis den aldersgrænse, SF selv ønsker. Og presset ligger da også tungt på de socialdemokratiske skuldre for at finde den gyldne middelvej mellem de radikale krav og regeringens stramninger, som de selv har lagt stemmer til, mener Ove Kaj Pedersen.

- Det er ikke sværere end det hidtil har været, men det er et af de vigtigste punkter, og det er derfor, de radikale fører det frem hele tiden. Men bare det, at de foreslår en 21-årsgrænse signalerer jo, at de også er pragmatiske og er villige til at gå på kompromis, siger han.

Lars Bille mener heller ikke, at det er blevet sværere for S og R at danne regering. Han peger på, at problemet allerede eksisterede, da de to partier sad i regering sammen.

Udlændingestrid presser S

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce