Udlændingegab vokser mellem S og R


Udlændingegab vokser mellem S og R

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

R-leder Margrethe Vestager undrer sig over kritik af EU's domstol for at politisere på udlændingeområdet

Grøften mellem Socialdemokraterne og De Radikale på udlændingeområdet er ikke blevet mindre, efter at EU's domstol med en kontroversiel dom har lagt pres på de danske udlændingeregler. Tværtimod breder den sig nu til også at berøre EU-politikken.

Socialdemokraternes formand, Helle Thorning- Schmidt, fastslog i går, at EF-Domstolen ikke skal bestemme dansk udlændingepolitik.

De Radikale har derimod tidligere udtrykt glæde over dommen, og den radikale leder, Margrethe Vestager, mener - just hjemvendt fra sommerferien - at domstolen blot passer sine pligter.

- Jeg synes, det er virkelig underligt at se kerne-EU-tilhængere kritisere og himle op om magtens tredeling, når EU's domstol gør det, som den skal, siger Margrethe Vestager med henvisning til den brede kritik af EF-Domstolen, der har været i kølvandet på dommen den 25. juli.

Trynet af DF

Dommen gør det lettere at opnå familiesammenføring - i strid med dansk udlændingepolitik. Men dommen har rod i et direktiv, som Danmark i sin tid har været med til at gennemføre. Det fik i weekenden Dansk Folkeparti - der normalt giver regeringen fred til at føre europapolitik med Socialdemokraterne, De Radikale og SF - til at kræve indflydelse her også.

Helle Thorning-Schmidt kalder DF's krav for unødvendige og siger, at Socialdemokraterne nok skal hjælpe regeringen med at fastholde den stramme danske udlændingepolitik over for EU.

Vestager advarer imod, at man underordner EU-politikken Dansk Folkepartis krav på udlændingeområdet, hvis man giver partiet indflydelse.

- Når man ser på behovet for, at Danmark har en klar EU-politisk linje, og at der er klart fundament for den linje, så vi kan varetage danske interesser, så spiller man virkelig hasard, hvis man lader sig tryne af Dansk Folkeparti til at underordne hele EU-politikken det, som er deres projekt, siger Vestager.

Det vil dog ikke komme bag på hende, hvis det lykkes Dansk Folkeparti at presse igennem, at regeringen skal afstemme sin EU-politik med skeptikerne i DF inden forhandlinger med de øvrige EU-positive partier.

Ustabilt

- Jeg tror aldrig, man skal undervurdere, hvad Dansk Folkeparti siger, og hvor alvorligt de mener det. Og man skal aldrig overvurdere regeringens vilje til at overholde sin egen linje, når Dansk Folkeparti siger noget, siger Vestager, som frygter for, at de seneste mange års parlamentariske stabilitet om EU-politikken er i farezonen, hvis det sker.

Det kan efter hendes mening dog også betyde, at EU-politik kan blive kædet mere sammen med den indenrigspolitiske dagsorden.

- Jeg tror, at EU-politikken i langt højere grad bliver til indenrigspolitik. Kommer ud af Europaudvalget og bliver noget, vi diskuterer meget mere partierne imellem. Det vil gå fra at være et særligt område med et bredt flertal bag, til at være det sædvanlige sammenrend af Dansk Folkeparti og Venstre og De konservative. Det vil betyde, at der kommer stærkere konflikter, og der vil ikke være samme automatik blandt ja-partierne for at blive enige, siger hun. (ritzau)

Udlændingegab vokser mellem S og R

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce