Udlændinge på sulteløn

Flere indvandrerfamilier vil ryge ud i dyb armod på grund af stramningen af 300-timers reglen, mener flere socialrådgivere. Og den vil ikke være gavnlig for integrationen.
Foto: Jesper Nørgaard Sørensen/POLFOTO

Udlændinge på sulteløn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stramning af 300-timers regel vil bringe udenlandske familier ud i alvorlig fattigdom, frygter socialrådgivere.

Forliget mellem regeringen og Dansk Folkeparti på udlændingeområdet vil yderligere forringe dansk integrationspolitik og sende de svageste indvandrerfamilier ud i dyb, dyb armod.

Så dyster tegner fremtiden sig set med Bettina Post' optik. Hun er formand for Dansk Socialrådgiverforening og er rystet over, at forliget blandt andet indeholder en stramning af den såkaldte "300-timers regel".

Reglen betyder - meget kort fortalt - at et ægtepar, der har modtaget kontanthjælp i to år eller mere, hver især skal kunne dokumentere, at de inden for de seneste to år har haft 300 timers ustøttet arbejde. Forliget indebærer en stramning, således at timetallet hæves til 450 timer.

Hvis den ene ægtefælle ikke kan leve op til det krav, mister familien den ene kontanthjælp. Det betyder, at en familie med for eksempel tre børn vil have omkring 11.000 kroner til at betale alle udgifter - også husleje.

- Og det er jo komplet umuligt at opretholde bare en nogenlunde rimelig tilværelse for de penge - der er reelt tale om familier i dybeste fattigdom. Det her er signalpolitisk stramning, der er målrettet mod den absolut svageste del af befolkningen, fastslår Bettina Post.

300-timers reglen blev indført den 1. april 2007, og allerede et halvt år efter viste en undersøgelse foretaget af Socialforskningsinstituttet, at 641 familier var omfattet af 300-timers reglen - omkring 95 procent af disse familier var indvandrere fra ikke-vestlige lande.

Efter et halvt år med reglen var det lykkedes for omkring 200 familier at bevare deres kontanthjælp, fordi de havde formået at opnå de 300 timer arbejde hver.

Godt 400 indvandrerfamilier havde mistet den ene ægtefælles kontanthjælp.

- Det er jo i realiteten en bombe under vores integrationspolitik og vores erklærede mål om at hjælpe de svageste. Undersøgelser har vist, at mange af de familier, der mistede den ene kontanthjælp, har været nødsaget til at undlade at betale husleje, varme og den slags. Mit skrækscenarie er en etnisk underklasse, der lever husvilde og i dybeste fattigdom, forudser Bettina Post.
Foto: Jesper Nørgaard Sørensen/POLFOTO

Stramning i blinde

Hun tilføjer, at regeringens forlig med Dansk Folkeparti om at stramme reglerne til de 450 timer, vil gøre problemet endnu større - men hun kan ikke sætte tal på sin vurdering. De findes nemlig ikke.

- Det er rystende, at man vedtager sådanne stramninger, uden først at have undersøgt, hvilke konsekvenser, det vil få, siger Bettina Post, der forudser, at indvandrerkvinderne bliver isolerede som følge af de skærpede krav.

- Hvis en kommune skal fjerne en kontanthjælp, vurderer man, hvilken af ægtefællerne, der er nærmest på at få et arbejde. Og det vil oftest være mændene. Så bliver det kvinderne, der mister deres kontanthjælp og ryger ud af systemet. Og samtidig mister de pligten til at gå på sprogskole, deltage i kurser og andre tiltag, der skal gøre dem arbejdsegnede - det er skruen uden ende, siger Bettina Post.

Formanden for de fynske og sønderjyske socialrådgivere, Anne Birgit Jørgensen, forudser, at det bliver børnene, der bliver de store tabere.

- Med kun én kontanthjælp må en familie skære alt væk - også udgifter til at børnene kan gå til fodbold og deltage i andre sociale sammenhænge på linje med deres skolekammerater. Der vil ikke være råd til at invitere kammerater hjem til en kop te og kage - alle disse små ting vil betyde, at disse familiers børn ligeledes vil blive meget ringere stillet end deres kammerater, og det er det stik modsatte af det erklærede mål med integrationen, siger Anne Birgit Jørgensen.

Udlændinge på sulteløn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce