Udflytning: Staten flytter vestpå - og bliver yngre


Udflytning: Staten flytter vestpå - og bliver yngre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der er stadig lige så mange ansatte i staten, som da regeringen i efteråret 2015 annoncerede sin første plan for indflytning af arbejdspladser til provinsen.Men der er blevet plads til flere unge og flere jyder i staten, viser ny analyse, der kigger på de statsansattes bopæl.

1
Landbrugsstyrelsen blev flyttet fra København til Als i forbindelse med regeringens første bølge af arbejdspladser, der blev flyttet ind i provinsen. Den rykkede ind i Augustenborg Slot, der liger i Sønderborg Kommune. Og netop Sønderborg har været bedst til få størstedelen af de ansatte i de nye arbejdspladser til at slå sig ned i kommunen. Arkivfoto

København taber - Nordjylland vinder

Da regeringens top på et pressemøde i oktober 2015 fremlagde en plan for at flytte 3900 statslige arbejdspladser fra hovedstadsområdet ind i provinsen, var der 47.000 ansatte i staten, som var målgruppen for indflytninger. To år efter er det tal stort set uændret. Men til gengæld har 1600 af dem nu bopæl vest for Storebælt i stedet for på Sjælland. Det viser en ny analyse fra Danmarks Statistik

Analysen er lavet på basis af tingenes tilstand i andet kvartal i 2017, hvor der ifølge Finansministeriet var gennemført 2500 af de planlagte 3900 udflytninger.

Det er København, omegnskommunerne og de nordsjællandske kommuner, der især har oplevet et fald af borgere, der arbejder for staten, men også kommunerne ude på resten af Sjælland har nu færre indbyggere, der går på arbejde i staten.

Vest for Storebælt er det først kommunerne i Nordjylland og dernæst Sydjylland, der har taget sig af broderparten af de skatteydere, der får udbetalt deres løn direkte fra statskassen - til sammen har de fået mere end halvdelen af de 1600 - mens Vestjylland og Fyn har fået færrest med fast bopæl.

2

Til gengæld stiger antallet af akademikere i København

Samtidig med at der er blevet færre statsansatte borgere i København generelt, er der blevet flere statsansatte borgere med akademiske uddannelser i København. Cirka 300 flere faktisk, mens der er blevet cirka 600 færre borgere med kortere uddannelser og arbejdsplads i staten. Og det er et generelt billede på hele Sjælland - at faldet af sjællændere med arbejde i staten generelt er sket for borgere med med korte uddannelser. Det er også et godt billede på, at staten ansætter flere og flere akademikere og færre af de andre i disse år.

Fordelen af akademikere/andre i stigningen af statsansatte i målgruppen, der har bopæl i Jylland og på Fyn er cirka fifty-fifty.

3

Staten bliver yngre og yngre - især vest for Storebælt

Når Danmarks Statistik kigger på alderen på de statslige ansætte, stiger andelen af unge. Af dem med bopæl vest for Storebælt, hvor der generelt er blevet 1600 flere i forhold til 2015, er andelen af ansatte under 35 steget med næsten seks procent.

Øst for Storebælt - Sjælland, Lolland-Falster og Bornholm - bliver de statsansatte også yngre, men ikke nær så markant. Her er stigningen i andelen af unge blot på halvanden procent

 

4

De nye statsansatte i Jylland bor ikke, hvor de arbejder

De byer i Jylland, der har fået flest nye statslige arbejdspladser i forbindelse med udflytningsplanen fra 2015, er Viborg, Hjørring, Sønderborg og Fredericia. Men det er ikke i de byer, at flertallet af de nye statsansatte i Vestdanmark bor.

Hvor Viborg fik lidt over 400 nye arbejdspladser, er der blot 77 som er registreret med bopæl i kommunen. Lige så mange bor i Aarhus, hele 41 bor stadig i København, mens Aalborg og Silkeborg også har profiteret. 

Billedet er det samme i Hjørring, hvor især Aalborg, men også Brønderslev, Frederikshavn og Jammerbugt tager sig af broderparten af bopælene.

Fredericia, der fik næsten 150 nye arbejdspladser, leverer dobbelt så mange borgere til Odense, 30, som sig selv, blot 15, og lige så mange til Kolding og Vejle.

Sønderborg er undtagelsen. Her drypper der lidt til Aabenraa, Haderslev og Tønder, mens kommunen selv tager sig af næsten 150 af de nye 220 arbejdspladser.

Udflytning: Staten flytter vestpå - og bliver yngre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce