Muligheder for tættere samarbejde: SDU tager mod sprognævn med åbne arme

Danskstudiet på SDU ser frem til at Sprognævnet flytter til Fyn. Arkivfoto: Andreas Bang

Muligheder for tættere samarbejde: SDU tager mod sprognævn med åbne arme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mens Dansk Sprognævn har svært ved at se logikken i, at det skal flytte til Bogense, ser danskstudiet på Syddansk Universitet muligheder for et tættere samarbejde.

Nyheden om, at Dansk Sprognævn skal flytte til Bogense, kom som lidt af et chok for direktør Sabine Kirchmeier, der har svært ved at se de faglige bevæggrunde for at flytte sprognævnet til Nordfyn. Det forstår Bjarne le Fevre Jakobsen, leder af danskstudiet på Syddansk Universitet, godt. Han glæder sig dog alligevel over muligheden for et tættere samarbejde med nogle af landets fremmeste sprogforskere. Flytningen til Bogense vil især give nogle gode muligheder for de studerende på SDU, mener han.

- Vi har nogle flittige og dygtige unge mennesker, som sagtens kan udfylde de studenterhjælpsstillinger, der måtte være. Vi har ligeledes dygtige kandidatstuderende, der skal i praktik, og der ser jeg da også en mulighed for vores studerende i forhold til sprognævnet, siger lektor og studieleder for alle danskuddannelserne ved SDU Bjarne le Fevre Jakobsen, der også har en ph.d.-grad i dansk sprog og grammatik.

På den længere bane ser Bjarne le Fevre Jakobsen også mulighed for, at det kan føre til fastansættelser for færdiguddannede kandidater fra SDU.

- Danskstudierne på SDU giver brede uddannelser, men samtidig har vi nogle kandidatuddannelser, som er meget specialiserede. Jeg er helt overbevist om, at der en nogle, som gerne vil specialisere sig inden for nogle af de områder, som sprognævnet har brug for. Jeg ved godt, at det kan tage lang tid, men sådan er det jo, siger Bjarne le Fevre Jakobsen, som selv pendler fra Frederiksberg til SDU i Odense.

Ingen relation i dag

Som det ser ud nu, er relationen mellem Dansk Sprognævn og danskstudiet på SDU nærmest ikke eksisterende. Bjarne le Fevre Jakobsen kan dog sagtens se en række områder, hvor de to organisationer kan trække på hinanden i fremtiden.

- Vi har i lang tid brugt mange kræfter på at få genopbygget faget Dansk. Det har vi nu med et stærkt hold på næsten 400 studerende, og vi har fået etableret nogle gode forskningsprogrammer, siger han og peger bl.a. på SpUni, som er et omfattende forskningsprogram, der undersøger det sprog, som bruges på universitetet af de studerende - såvel dansk- som journaliststuderende.

- Her lærer vi også de studerende at skrive et hensigtsmæssigt sprog i en lang række sammenhænge fra hverdagsdansk til akademisk skrivestil. Humaniora ved SDU har endog støttet programmet med ekstra undervisningsressourcer, fortsætter han.

Direktør for Dansk Sprognævn, Sabine Kirchmeier anerkender, at SDU, hvor hun i øvrigt selv har taget sin ph.d., er et godt universitet. Umiddelbart har hun dog svært ved at se, at nævnet kan få det samme udbytte ud af Syddansk Universitet, som det får nu gennem samarbejdet med Købehavns Universitet.

- Det er ikke, fordi jeg er mod udflytning som sådan. Men jeg er nødt til at se på, hvor kan vi løse vore opgave bedst muligt. Vi har været meget tæt knyttet til Københavns Universitet, og vi fungerer nærmest som et universitetsinstitut, og er dermed afhængige af at kunne vidensdele med de institutter, der har de bedste kompetencer inden for vores felt og især de områder, som grænser op til vores felt. De specialiseringer, der er i Odense, ligger altså uden for vores felt, siger hun og hamrer samtidig en pæl igennem at man bare kan kommunikere via internettet.

- Det undrer mig meget, at folk alvorligt kan sige, at man bare kan klare møderne over Skype. Jeg gad da godt se, hvis folketingets udvalgsarbejde skulle foregå via Skype.

Det største problem for Sabine Kirchmeier, bliver dog at finde folk som kan erstatte de eventuelle medarbejdere, som vælger ikke at følge med til Bogense.

- Selvfølgelig kan vi uddanne folk efterhånden. Der er dygtige kandidater på Syddansk Universitet, men det vil tage meget lang tid. Og så vidt jeg kan se, er der ikke nogen af de ph.d.-projekter, der er i gang, der har ret meget relevans for det vi laver.

Muligheder for tættere samarbejde: SDU tager mod sprognævn med åbne arme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce