Tvivl om udvisning af EU-borgere


Tvivl om udvisning af EU-borgere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Er en butikstyv en så alvorlig trussel mod samfundet, at han skal smides ud af Danmark? Et EU-direktiv volder retssystemet kvaler

Det er uklart, hvornår Danmark kan udvise en borger fra et andet EU-land, når han eller hun har begået mindre alvorlig kriminalitet.

For eksempel hersker der usikkerhed i sager om butikstyveri, siger en anklager hos rigsadvokaten.

Tvivlen kom for nylig op til overfladen i København, da betjente anholdt en slovakisk gadegøgler, da de fandt en ulovlig kniv blandt hans arbejdsredskaber.

Både by- og landsret mente, at manden stod til udvisning, men helt usædvanligt blev domstolene underkendt af politiets chefanklager. Han var uenig med dommerne og satte den ellers fængslede gøgler på fri fod, da han blev opmærksom på sagen.

Siksak

Dette og andre eksempler på siksak i straffesystemet har fået en ekspert i EU-ret til at efterlyse en indgriben fra højeste sted.

- Justitsministeriet må snarest muligt udsende en instruks om, hvordan man håndterer denne type sager, sagde Peter Vesterdorf forleden.

Ønsket vil formentlig blive efterkommet af rigsadvokaten, når Højesteret i efteråret har afgjort to principielle sager.

- De kommende domme vil muligvis give anledning til, at vi reviderer vores instruks for området, siger statsadvokat Jesper Hjortenberg på rigsadvokatens kontor.

I den ene sag er en litauer udvist, fordi han stjal en hue, et halstørklæde og to T-shirts i stormagasinet Illum i København.

I den anden blev en britisk statsborger smidt ud, da han i fuldskab havde slået en buschauffør. Begge kræver udvisningen ophævet.

- De to sager i Højesteret vil næppe give svar på alle spørgsmål, men vi vil komme et stykke ad vejen, siger statsadvokat Jesper Hjortenberg.
EU-direktiv
Et rådsdirektiv fra 2004 sikrer, at EU-borgere ikke uden videre kan smides ud af Danmark, når de har begået en lovovertrædelse.

"Den personlige adfærd skal udgøre en reel, umiddelbar og tilstrækkelig alvorlig trussel, der berører en grundlæggende samfundsinteresse. Begrundelser, der ikke vedrører den individuelle sag, eller som har generel præventiv karakter, må ikke anvendes," hedder det.

Hvis EU-borgeren på grund af sin kriminalitet skønnes at udgøre en alvorlig trussel, kan domstolene fængsle vedkommende efter Udlændingeloven.

"Alvorlig trussel"

- Jeg er enig i, at der er behov for klarlæggelse af, hvad der egentlig er gældende ret i feltet med mindre alvorlig kriminalitet.

- Der er næppe nogen, der vil være uenige i, at vi kan udvise en drabsmand eller en dømt i en grovere narkosag. Diskussionen drejer sig navnlig om butikstyverier og andre mindre alvorlige lovovertrædelser, siger han.

Udvisning kommer oven i en almindelig straf - og desuden får den dømte forbud mod at vise sig i Danmark i nogle år.

Men Danmark kan ikke bare udvise en udlænding, fordi han har overtrådt loven. Borgere fra andre EU-lande er beskyttet af et direktiv.

Her står, at der kun kan ske udvisning, hvis vedkommende udgør en "alvorlig trussel" mod samfundet.

- En af problemstillingerne drejer sig om de sager, hvor vi har fornemmelse af, at man udnytter de åbne grænser og organiseret tager rundt og stjæler, men hvor vi ikke kan bevise, at der er tale om mere end et enkelt tilfælde.

- Diskussionen drejer sig om, hvorvidt der er tilstrækkeligt grundlag for at sige, at vedkommende udgør en alvorlig trussel og dermed kan udvises, siger statsadvokat Jesper Hjortenberg.

Han ønsker ikke at kommentere den københavnske sag om gadegøgleren.

Den juridiske usikkerhed skyldes blandt andet Østre Landsret.

Nogle afdelinger i landsretten er kommet med afgørelser, "der synes at harmonere dårligt med andre," fortæller chefanklager i Nordsjællands Politi, Arne Stevns.

- Det er godt med en afklaring, siger han om de kommende sager i Højesteret.

Russerposer

- Vi har sat grænsen ved de professionelle butikstyverier, når der for eksempel anvendes russerposer, når flere handler i forening, og når det virker organiseret.

- Her påstår vi fængsling med henblik på udvisning. De sager har vi haft mange af, siger Arne Stevns.

I Østjyllands Politi siger politiadvokat Poul Gade, at sager om f.eks. østeuropæere, der tages for tyveri, tilsyneladende har fået en forskellig behandling fra byret til byret og måske også fra politikreds til politikreds.

Grænseproblemer

Men det er ved at ændre sig:

- Det er vores opfattelse, at der inden for de sidste måneder er sket en stramning i Udlændingeservice's vurdering, så man næsten altid anbefaler udvisning, og derfor tror jeg også, at der bliver en mere ensartet behandling, siger Poul Gade.

Det kildne spørgsmål er dog fortsat, om en EU-borger, der tages med blot en enkelt stjålen ting på sig, virkelig udgør en alvorlig trussel.

- Der er nogle svære grænseproblemer, konstaterer politiadvokaten i Århus.

I Københavns Vestegns Politi ønsker man ikke at udtale sig. (ritzau)

Tvivl om udvisning af EU-borgere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce