Truet natur er fredløs

Maj gøgeurt (til venstre) og glat kongepen var blandt de sjældne planter i området.
Foto: Naturhistoriska Riksmuseet

Truet natur er fredløs

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OVERDREV: Landmand får ingen bøde, men søger om miljø-tilskud efter at have ødelagt værdifuldt naturområde med sjældne plantearter

Danmarks mest truede naturtype går nogle hårde måneder i møde. Det viser en afgørelse fra Fyns Amt, som har ladet en landmand pløje et stort værdifuldt overdrev op ved Højbjerg vest for Odense. Omkring 100 plantearter forsvandt ved den lejlighed.

Det samme kan ske overalt i landet.

- Iprincippet kan landmænd pløje løs de næste måneder, hvis der ikke er tale om gamle overdrev, siger Lars Busck, formand for Naturklagenævnet, naturens højesteret.

Gør landmændene det, vil det gå ud over mange forskellige og højt specialiserede insekter og planter, som er rigt repræsenteret på listerne over truede, sårbare og opmærksomhedskrævende arter. Dyr og planter, som Danmark ellers har forpligtet sig til at beskytte.

- Men der er ikke rigtigt noget at gøre ved det. Sådan er livet, siger miljøordfører for venstre, Eyvind Vesselbo.

Overdrev har ellers været beskyttet af Naturbeskyttelsesloven. Det næsten 10 hektar store overdrev ved Højbjerg har således tidligere stoppet anlæggelsen af en motocrossbane på grund af stedets unikke kvaliteter. Men en dom fra Naturklagenævnet gjorde med ét hovedparten af de danske overdrev retsløse. De juridiske eksperter i nævnet mente, at loven kun gjaldt historiske overdrev, der kunne føres tilbage til 1700- og 1800-tallet.

Og den slags er næsten umuligt at bevise. Derfor har regeringen fået vedtaget en ny naturbeskyttelseslov, som træder i kraft 1. oktober. Nu skal overdrev "kun" have ligget mellem 30 og 50 år for at være beskyttede. Og indtil den nye lov træder i kraft, er der ikke rigtigt noget at gøre, mener Vesselbo.

Det kan gå hårdt ud over op mod 800 ubeskyttede fynske områder, som huser en væsentlig del af den oprindelige flora, som har været i Danmark i årtusinder.

Landmanden bag forseelsen ved Højbjerg, Asger Roed Jensen, havde en advokat til at hjælpe sig og får ingen bøde, fordi et flyfoto fra 1954 viste, at området her havde været opdyrket. Desuden havde en lille del været dyrket i 1988. Overdrevet er derfor ikke historisk, mener amtet, selv om det har ligget i området i over 100 år. Landmanden søger nu i stedet om tilskud til at drive jorden miljøvenligt.

- Jeg kan se et potentiale i området, siger Asger Roed Jensen.

- Det er en skandale, intet mindre. Naturbeskyttelse er tilsyneladende blevet et spørgsmål om, hvem der har råd til den dyreste advokat, siger forfatteren Kjeld Hansen, som har påpeget problemet i sin bog "Der er et yndigt land".

Danmarks Naturfredningsforening og Dansk Botanisk Forening anker amtets afgørelse.

Truet natur er fredløs

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce