Selv om en medarbejder fra skadestuen på OUH har udtrykt bekymring på grund af truende og voldelige patienter, er der ikke udsigt til, at der bliver ændret på sikkerheden.

Sygeplejerske Birgitta Bruun Bentsen har skrevet et opslag på sin Facebook-profil, fordi hun i weekenden fik nok af truende og voldelige personer på skadestuen, hvor hun arbejder.

Birgitta Bruun Bentsen beskriver, hvorfor politiet blev tilkaldt fire gange i løbet af weekenden, hvor hun havde nattevagt. Sygeplejersken kan blandt andet berette om episoder, hvor patienter er kommet op at slås eller har råbt og skreget af personalet.

Trods opråbet er der ikke udsigt til, at sikkerheden på skadestuen bliver ændret.

Det siger ledende overlæge Michael Hansen-Nord.

- Vi har i ugens løb lavet en intern opfølgning oven på weekendens hændelser, men vi har ikke fundet anledning til yderligere tiltag, fortæller han.

- Sikkerheden ligger inden for de rammer, der er aftalt. Hvis der skal ske ændringer, er det en politisk beslutning. Det er ikke noget, vi kan gøre af egen drift.

Birgitta Bruun Bentsen skriver i sit opslag, at det er nødvendigt at tilkalde politiet næsten hver weekend. Men ifølge Michael Hansen-Nord er der ikke sket en stigning i antallet af episoder, hvor det er nødvendigt at tilkalde politiet.

Læs Birgitta Bruun Bentsens opslag på Facebook her:

Til alle mine fb-venner .... så har jeg idag skrevet et indlæg til en gruppe her på fb, som hedder "Jeg er sygeplejerske...

Opslået af Birgitta Bruun Bentsen på 15. februar 2016

- Jeg kan ikke bekræfte, at der skulle være flere episoder. Vi har politiet forbi fire til otte gange om ugen, men det kan være både til patienter, der er indlagt eller til folk, der kommer ind fra gaden. Det handler ikke kun om skadestuen, forklarer overlægen.

- Nogle patienter bliver udadreagerende på grund af deres sygdom, så det kan også være nødvendigt at tilkalde politiet til indlagte patienter. Jeg mener ikke, der hverken er sket en stigning, eller at episoderne er blevet voldsommere.

Men er der ikke grund til at revurdere sikkerheden, hvis der er en medarbejder, som føler sig utryg?

- Jeg mener, vi har revurderet indsatsen. Jeg har talt med mange medarbejdere denne uge, og de har ikke samme oplevelse. De mener ikke, det har været så voldsomt. Jeg ser ikke anledning til at ændre på sikkerheden, siger Michael Hansen-Nord.

- Jeg ser opslaget på Facebook som et udtryk for en medarbejder, der mener, det er utilstedeligt, at offentligt ansatte bliver truet og udsat for vold i arbejdstiden.

Det sidste ord er dog ikke nødvendigvis sagt i den sag.

Michael Hansen-Nord fortæller, at der skal være et møde den kommende uge, hvor direktionen på OUH og Region Syddanmark blandt andet skal diskutere sikkerheden på OUH.

- Jeg mener ikke, der er behov for ændringer, men hvis andre mener det, skal vi følge det. Vi har som den første afdeling i Danmark ansat en person til voldsforebyggelse, vi har overfaldsalarmer, og vi har et tæt samarbejde med politiet, siger Michael Hansen-Nord.

- Næste skridt vil være sluser eller vagtværn, men vi går ind for så meget åbenhed som muligt.

Ledelsen gør, hvad den kan

Sygeplejerske Birgitta Bruun Bentsen mener dog fortsat, at problemet med patienternes voldelige adfærd er stigende, men hun kan godt forstå, hvis OUH's ledelse ikke er af samme overbevisning.

- Jeg vil sige, at jeg har arbejdet her i tre og et halvt år nu, og jeg mener, at problemet er eskaleret væsentligt inden for det seneste halvandet års tid. Det er i hvert fald den opfattelse, jeg og flere af mine kollegaer har, siger hun til Fyens.dk og tilføjer:

- Jeg tror måske, at ledelsens opfattelse kan have noget at gøre med, at vi langtfra altid fortæller dem om problemerne. Vi gider jo ikke blive ved med at sige det, for det er jo bare det samme og det samme og det samme hele tiden. De hører langtfra altid om problemerne fra os, og så er de her jo heller ikke om natten.

Hun er dog enig i, at OUH ikke kan gøre mere ved problemet, end det allerede gør.

- Jeg føler, at ledelsen gør, hvad de kan, inden for de rammer, de har mulighed for at arbejde indenfor. Og jeg er enig i, at det bliver nødt til at blive taget op politisk på landsplan, hvis der skal ske nogle ændringer. Derfor har jeg også sendt mit indlæg videre til sundhedsministeren, for ud fra de reaktioner, jeg har modtaget, kan jeg jo se, at det er et problem over hele landet, siger Birgitta Bruun Bentsen, som også har konkrete løsningsforslag oppe i ærmet:

- Det, som jeg nok synes, kunne være det rareste, var, hvis vi kunne få nogle flere ressourcer, for der er ingen tvivl om, at folk starter med at blive sure og utålmodige og gale over de lange ventetider. De skal vente alt for længe, og vi er jo kun det personale, vi er, og vi kan arbejde så hurtigt, som vi allerede gør, siger hun.

Hvis ikke der på sigt bliver mulighed for at ansætte flere hænder og på den måde nedbringe antallet af ophidsede og utålmodige patienter, vil den næstbedste løsning være at ansætte et vagtværn, mener sygeplejersken.

- I forbindelse med mit Facebook-opslag har jeg modtaget beskeder fra sygeplejersker i New Jersey og i Polen, som fortæller, at de har vagter ansat, som har base på hospitalet, og som går runder 24/7. De har aldrig nogen problemer, så det kunne jo også være en løsning, siger hun.

  • Heidi

    Af:

    Journalist på ErhvervPlus Fyn og magasinet Business Fyn. Tidligere journalist, jourhavende og redaktionel udvikler på Nyhedsredaktionen, også hos Jysk Fynske Medier. Jeg har været lokalredaktør på Fyens Stiftstidende på Nordfyn og UgeAvisen Nordfyn indtil december 2014. Tidligere har jeg været på Fyens Stiftstidendes redaktion i Assens, hvor jeg havde ansvaret for børne- og ungeområdet. Jeg begyndte journalistuddannelsen som 30-årig, og inden da jeg har arbejdet som regnskabsansvarlig og controller med uddannelser som revisorassistent og merkonom i økonomistyring på cv'et. Min mand er også journalist. Vi bor i hus i Aarup og har sammen to døtre.

Mere om emnet

Se alle
8
DF: Vold og uro på hospitaler skal udløse udvisning

DF: Vold og uro på hospitaler skal udløse udvisning

Aftale skærper straf for at true offentligt ansatte

5
OUH-direktør efter optøjer i Slagelse: - Vi er godt forberedt

OUH-direktør efter optøjer i Slagelse: - Vi er godt forberedt