Trods jordemødres kritik af besparelser: Kvinder er glade for fynske fødegange

I en ny patientundersøgelse fra OUH udtrykker fødende kvinder især tilfredshed med, at jordemødre har været til stede i det omfang, de har behov for. Akrivfoto: Tim Kildeborg Jensen

Trods jordemødres kritik af besparelser: Kvinder er glade for fynske fødegange

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fødende kvinder udtrykker i ny undersøgelse stor tilfredshed med den behandling, de får, på de fynske fødegange. Det til trods for hård kritik i sidste uge af, at jordemødres travle arbejdsforhold kan gå ud over fødslerne.

I begyndelsen af sidste uge rettede jordemoder Manja Vilhelmsen Rytter i et debatindlæg en skarp kritik af arbejdsforholdene som jordemoder.

Gennem sparerunder har hendes afdeling blødt sygeplejersker, assistenter og sekretærer, så hun nu ofte selv må påtage sig opgaver, som intet har med fødsler at gøre. Det giver travlhed, og hun risikerer at lave fejl, advarede hun - og blev bakket op af Jordemoderforeningen i sin kritik.

Top og bund i patientundersøgelse
626 kvinder har i efteråret bedømt behandlingen, de har fået på OUH's fødegange. Undersøgelsen er blevet offentliggjort onsdag og viser, at OUH i 22 ud af 39 spørgsmål klarer sig bedre end lendsgennemsnittet.

Her er de bedste og dårligste vurderinger.
  • 95 procent af kvinderne mener, at de i høj eller meget høj grad fik den støtte fra personalet, de havde brug for under fødslen.
  • 94 procent oplevede personalet som venligt og imødekommende, og 91 procent mener, at jordemødrene var til stede i det omfang, de havde behov for.

  • Omvendt føler 27 procent sig ikke godt nok forberedt på amning, 15 procent mener, de slet ikke eller i ringe grad blev forberedt på håndteringen af selve fødselsforløbet.
  • Og 10 procent finder slet ikke eller i ringe grad, at deres fødsels- og forældreforberedelse var brugbar.

Mange er meget tilfredse

Tilsyneladende er det ikke mange af de fødende kvinder på OUH, som lader sig gå på af jordemødres travlhed. En ny patientundersøgelse viser, at kvinderne, som har født på hospitalerne i Odense og Svendborg, overvejende er tilfredse med behandlingen, de har fået.

Tilfredshedsundersøgelsen er gennemført i hele landet. Og i 22 ud af de 39 spørgsmål klarer OUH's to fødeafsnit i Odense og Svendborg sig bedre end landsgennemsnittet.

Blandt andet svarer 95 procent, at de i høj eller meget høj grad fik den støtte fra personalet, de havde brug for under fødslen. 91 procent har i høj eller meget høj grad oplevet, at jordemødre var til stede i det omfang, de havde brug for dem.

Stolt på kollegers vegne

Gitte Valeur, formand i Jordemodeforeningens syddanmarkskreds, tilsluttede sig i sidste uge kritikken fra jordemoder Manja Vilhelmsen Rytter. Hun udtrykker glæde over resultatet, men påpeger at de flotte besvarelser er kommet på trods af jordemødres arbejdsforhold.

- Jeg er selvfølgelig utrolig glad og stolt på mine kollegers vegne, når resultaterne viser, at vi på mange områder formår at give, hvad familierne synes, de har brug for. Jordemødrene prøver at bevare roen og nærværet, selvom der er - jeg vil ikke sige kaos - men utrolig travlt, siger Gitte Valeur.

Der er dermed ikke tale om noget dementi af kritikken fra formanden.

- Min vurdering er stadigvæk, at der på ingen måde er den fornødne tid til, at jordmoderen oplever, at hun kan gøre tingene, så hun selv føler et overblik. Og på en måde, hvor hun føler, hendes vurderinger er rigtige.

Det halter med amning

Dog skal OUH's ledelse anderkendes for, at man herfra gør hvad man kan, mener Gitte Valeur.

- Ledelsen gør sig faktisk mange anstrengelser for at sikre, at vi får gode arbejdsvilkår. Det her er ikke isoleret til OUH. Det er desværre et landskendetegn, at der ikke er den fornødne tid, siger hun.

Selvom behandlingen på OUH's fødegange langt overvejende vurderes positivt i den nye patientundersøgelse, vender tommelfingeren ved enkelte punkter nedad.

For eksempel har 27 procent svaret, at de i ringe grad eller slet ikke føler sig godt nok forberedt på håndteringen af amningen - 17 procent svarer det samme om selve fødselsforløbet. Det overrasker ikke Gitte Valeur.

- Det er desværre noget af det, der har måtte bekostes, i forhold til at fødegangene er forsøgt optimeret. Man må ikke underkende, hvor meget forberedelse af kommende forældre betyder for fødselsforløbet og tiden efter. Men det er der skåret meget tid fra. Fortvivlende meget, siger Gitte Valeur.

Fyens Stiftstidende har denne uge fulgt i hælene på en fynsk jordemoder. Torsdag kan du i avisen læse reportagen fra en jordemoders hverdag.

Trods jordemødres kritik af besparelser: Kvinder er glade for fynske fødegange

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce