Topembedsmand på sommerferie: Læste ikke vigtig mail om talmagi på sygehusene

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) fortalte på samrådet, at hun nu sætter gang i en større omstrukturing af samarbejdet mellem styrelse og ministerium i kølvandet på overbelægningssagen. Hun vil desuden hyre eksternt konsulentfirma til at gennemgå og optimere arbejdsgangene. Foto: Ida Marie Odgaard/Scanpix

Topembedsmand på sommerferie: Læste ikke vigtig mail om talmagi på sygehusene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En afdelingschef i Sundhedsministeriet blev på mail orienteret om brugen af sminkede og forkerte tal for overbelægning af sygehusene. Men afdelingschefen, som kunne have forhindret vildledning af Folketinget, læste ikke mailen på grund af sommerferie.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) kunne muligvis være blevet stoppet i at viderebringe forkerte oplysninger til Folketinget i slutningen af juli i år, hvis hendes afdelingschef havde læst en central mail nogle uger forinden.

På tirsdagens samråd om fejl i overbelægningstallene, som avisen Danmark har afdækket i de seneste uger, oplyste Ellen Trane Nørby, at en af hendes afdelingschefer i begyndelsen af juli i år blev orienteret om, at Sundhedsdatastyrelsen siden marts 2016 havde opereret med en forkert definition for overbelægning. En definition, som fik tallene for antallet af dage med overbelægning på sygehusene til at styrtdykke. Orienteringen til afdelingschefen blev givet fra en fuldmægtig i ministeriet i forbindelse med et svar på en aktindsigt den 6. juli. Men afdelingschefen, som hierarkisk befinder sig lige under departementchefsniveau, åbnede aldrig mailen, fordi vedkommende var taget på sommerferie.

Dermed var der ingen, som bremsede ministeren, inden hun i et svar til socialdemokraternes sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen og det øvrige folketing den 26. juli viderebragte tal for overbelægning, som baserede sig på den forkerte regnemetode. Ministeren blev først klar over brugen af de forkerte tal, da avisen Danmark kontaktede hendes pressechef i begyndelsen af november.

Fejlen opstod i første omgang efter et møde mellem tre embedsmænd i Sundhedsdatastyrelsen og Sundhedsministeriet i marts 2016, hvor en embedsmand fra styrelsen fik den misforståede opfattelse, at der nu var enighed om at bruge en anden definition for overbelægning. Misforståelsen har haft den konsekvens, at daværende sundhedsminister Sophie Løhde (V) og den nuværende minister Ellen Trane Nørby i to tilfælde har viderebragt forkerte tal til Folketinget.

Talmagi punkt for punkt
1)Februar 2016. Daværende sundhedsminister Sophie Løhde (V) laver aftale med regeringens støttepartier om en akutpakke til 415 mio. kr., som skal nedbringe overbelægningen.

2) Marts 2016. Møde i Sundhedsministeriet (SUM) om definition af overbelægning. En embedsmand fra Sundhedsdatastyrelsen (styrelsen) deltager.

3)Umiddelbart efter mødet ændrer styrelsen definitionen på overbelægning fra mere end 100 procent til mere end 105 procent. Ændringen får tallene for "antallet af dage med overbelægning" til at styrtdykke.

4) November 2016. Sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S) får svar på spørgsmål om overbelægning på udvalgte afdelinger fra Sophie Løhde. Tallene baserer sig på den nye definition, men det fremgår ikke af svaret.

5)Maj 2016. Styrelsen forklarer i en mail, som avisen Danmark er i besiddelse af, at den nye definition er sket efter aftale med ministeriet og Danske Regioner, og at definitionen allerede bliver brugt i Region Hovedstaden. Både Danske Regioner og Region Hovedstaden afviser siden styrelsens forklaring.

6)Maj 2016. SUM beder styrelsen om at rulle definitionen tilbage til ved mere end 100 procent ved kommende opdatering af tallene i september 2017.

7) Juli 2017. Flemming Møller Mortensen får svar på spørgsmål om overbelægning på udvalgte afdelinger fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V). Tallene baserer sig stadig på 105 procent, hvilket ikke fremgår af svaret.

8)August/september 2017. Styrelsen ændrer forklaring. Af et notat fremgår det, at embedsmanden, som deltog i mødet i marts året forinden, har fået en fejlagtig opfattelse af, at der var enighed om at ændre definitionen.

9)September 2017. Definitionen justeres tilbage til ved mere end 100 procent. SUM kalder sagen for en uheldig misforståelse.

10)November 2017. Avisen Danmark kontakter nuværende og daværende sundhedsministre Ellen Trane Nørby og Sophie Løhde, som begge afviser at have kendt til den ændrede definition.

- Irriterer mig grueligt

Flemming Møller Mortensen, som konfronterede Ellen Trane Nørby med en række spørgsmål om sagen på tirsdagens samråd, undrer sig over, at en topembedsmand tilsyneladende ikke læser sine mails om noget så centralt som opgørelsesmetoder for overbelægning på sygehusene.

- Det er en afdelingschefs arbejde at læse sine mails, siger Flemming Møller Mortensen.

Han undrer sig yderligere over, at oplysningen om, at en af ministeriets topfolk rent faktisk var orienteret om fejl med tallene, ikke var med i de redegørelser om sagen, som Sundhedsministeriet og Sundhedsdatastyrelsen offentliggjorde i forrige uge. I redegørelserne forklarer styrelse og ministerium fejlen med en kæderække af uheldige omstændigheder: Sommerferie, barselsorlov, uklart samarbejde mellem styrelse og ministerium, travlhed, chefskifte og udskiftning i medarbejderstaben blandt andet.

- Jeg tror på ministeren, når hun siger, at hun intet vidste om fejlen før for nylig, men oplysningen om, at en afdelingschef rent faktisk blev orienteret i sommer, får mig til at stille spørgsmålstegn ved, om andre chefer i ministeriet vidste mere, end der hidtil er givet udtryk for, siger Flemming Møller Mortensen.

Avisen Danmark har talt med Ellen Trane Nørby, som fortæller, at oplysningen om mailen til afdelingschefen kom med på tirsdagens samråd for "fuldstændigheden skyld". Hun ærgrer sig over forløbet i denne sag og hæfter sig især ved, at hun ikke blev orienteret om brugen de forkerte tal allerede i maj i år, da embedsfolk i ministeriet første gang opdagede fejlen.

- Det irriterer mig grueligt, og jeg undrer mig over, er man ikke allerede dengang orienterede opad i systemet. Havde man gjort det, kunne man have sikret, at Folketinget var blevet orienteret med det samme, og man kunne have stoppet den kæde af fejl, der efterfølgende skete, siger Ellen Trane Nørby.

Topembedsmand på sommerferie: Læste ikke vigtig mail om talmagi på sygehusene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce