En aftale mellem Kommunernes Landsforening og regeringen har i dag efterladt smil hos de fynske borgmestre. Der er nemlig penge på vej til kommunerne, som hjælp til opgaven med at integrere flygtninge.

- Det er et fornuftigt stykke håndværk, som KL og regeringen har lavet. Her i kommunerne har vi en stor opgave foran os, og det er en opgave, som koster penge, siger Søren Steen Andersen, borgmester (V) i Assens Kommune.

Topartsaftalen, som den hedder, indebærer blandt andet 640 millioner kroner til 10.000 nye flygtningeboliger. Også 150 millioner kroner til midlertidige boliger er en del af aftalen.

- Nationen Danmark har budt nogle mennesker indenfor og det har sin pris rent økonomisk. Kommunerne har spillet med og vi løser opgaven, men det er en stor opgave. Derfor er det også nødvendigt, at der følger nogle penge med, fortæller Søren Steen Andersen.

Også hos Nordfyns Kommune er de tilfredse med det økonomiske bidrag, som er på vej. Beløbet er i en størrelsesorden, som vil kunne gøre en forskel.

- Nu har man anerkendt den store opgave, som vi kommuner står overfor. Det er rigtig vigtigt. Hvis vi ikke havde fået de her penge, havde vi været nødt til at nedprioritere andre områder, for at kunne løse integrationsopgaven. Det er vi nu fri for i første omgang, og det er jeg meget tilfreds med, siger Morten Andersen, borgmester (V) i Nordfyns Kommune.

Hjælp til generelle udgifter

I Svendborg Kommune er det ikke udgifterne til flygtningeboliger, som er det største problem. For boliger har de i øjeblikket nok af.

- Aftalen udløser også nogle mulighederne for at kompensere for nogle af de udgifter, som vi generelt har med flygtningene. Det drejer sig blandt andet om modtageklasserne, og det kan vi virkelig få glæde af, fortæller Lars Erik Hornemann, borgmester i Svendborg Kommune.

- Overordnet set synes jeg at det er glædeligt, at der er indgået en aftale, og at vi kan få kompensation for nogle af de ekstra udgifter, som vi har her i 2016. Så det er meget positivt, og det er et bidrag, som kan få enderne til at nå sammen. Det er en stor hjælp, siger Lars Erik Hornemann.

Arbejde skaber integration

Heller ikke i Nyborg Kommune er det ønsket om flere flygtningeboliger, som gør aftalen positiv. Det er derimod muligheden for at kunne hjælpe flygtninge bedre ud på arbejdsmarkedet.

- Aftalen er også interessant i forhold til at kunne få flygtninge ud i ordinære jobs. Der er det helt essentielt, at vi får en bedre mulighed via en øget økonomi. Hvis vi skal lykkes med integrationen skal vi have flygtninge ud på arbejdsmarkedet, fortæller Kenneth Muhs, borgmester (V) i Nyborg Kommune og tilføjer:

- Umiddelbart så glæder det mig, at vi ude i kommunerne får tilført i alt godt en milliard kroner. Jeg synes, det er en god aftale, for der er ingen tvivl om, at vi er udfordret. Så det er en håndrækning, som vil kunne løfte noget af presset.

  • Af:

Mere om emnet

Se alle

Forsker: Voldsomt pres gav kun en milliard til kommunerne

3
Kommunerne får økonomisk håndsrækning til flygtninge

Kommunerne får økonomisk håndsrækning til flygtninge

SF advarer: Lav flygtningeløn kan misbruges