Sammenlægning

LO og FTF bliver lagt sammen fredag, hvis medlemmerne vil det. Anni Steinicke og Tom Degn tilhører hver sin fløj, og de siger begge ja. Akkurat som gjorde, da de blev gift med hinanden for 28 år siden.

Tom og Anni blev gift tilbage i 1989 på rådhuset i Svendborg en forårsdag. Fredag skal deres fagforeninger også giftes, hvis ellers sammenlægningen af hovedorganisationerne LO og FTF bliver stemt hjem ved en stor kongres i Odense. Det er et stykke fagforeningshistorie, som skrives i skyggen af en truende storkonflikt.

Tom Degn Christiansen arbejder hos C.C. Jensen, der producerer oliefiltre. Som medlem af Teknisk Landsforbund er han en del af LO-familien, som typisk organiserer håndværkere og arbejdere. Folk der ikke er bange for at få beskidte fingre. Anni Steincke Rasmussen tilhører den anden hovedorganisation, FTF, som er funktionærer, der typisk sidder på kontor eller arbejder med mennesker. Hun er pædagog i Børnehaven Nordenvinden.

Når ens arbejdspladser er truet, så er der ikke forskel på, om man er arbejder eller kontormus.

Tom Degn Christiansen, LO'er

Selv om de to hovedorganisationer historisk er meget forskellige, så giver det ikke anledning til de store diskussioner hjemme ved køkkenbordet. Det sydfynske ægtepar har intet imod også at blive svejset samme på den faglige front.

- Det giver god mening, siger Anni Steinicke Christiansen og peger på et eksempel fra sin egen hverdag i børnehaven:

- Pædagogmedhjælperne er med i PMF, så de hører til i LO, mens vi, der er i BUPL, hører under FTF. Det er lidt noget rod, for vi har de samme interesser, siger hun.

Skjorte og kedeldragt

Også Tom Degn Christiansen mener, at man står stærkere ved at være i samme organisation. Han var på byens store industriarbejdsplads, Kellogg's, da den blev lukket af de amerikanske ejere, og 270 mistede jobbet. Og det var ligegyldigt, om man gik i kedeldragt eller hvid skjorte, oplevede han:

- Når ens arbejdspladser er truet, så er der ikke forskel på, om man er arbejder eller kontormus. Eller om man er ansat privat eller i det offentlige. Det giver fagbevægelsen større styrke, hvis vi står sammen, så det er fornuftigt med en sammenlægning af LO og FTF, siger han.

Tom Degn Christensen er tillidsmand for en lille gruppe teknikere hos C.C. Jensen, mens Anni Steincke Rasmussen også tidligere har været tillidsrepræsentant.

Med en sammenlægning vil den nye hovedorganisation repræsentere næsten halvanden million lønmodtagere. Kun akademikernes organisation AC står udenfor. Dem har Tom og Anni dog også tæt kontakt med i familien - deres 33-årige datter er kemiker og dermed medlem hos AC.

  • Byrne_Tommy_(2015)_004

    Af:

    Tommy er journalist på samfundsredaktionen og arbejder med stofområder som politik, sundhed og uddannelse. Han har tidligere arbejdet på erhvervsredaktionen og har også vikarieret som politisk reporter på Christiansborg. Tommy er gift (for anden gang), har to børn og bor mest i Odense men også på Langeland, hvor de har et fritidshus i Lohals.

Mere om emnet

Se alle
Ekspert: Massefyringer venter efter fusion af fagforeningerne LO og FTF

Ekspert: Massefyringer venter efter fusion af fagforeningerne LO og FTF