To meninger: Hvorfor har så mange fået lov til at hænge fast i systemet?


To meninger: Hvorfor har så mange fået lov til at hænge fast i systemet?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvorfor har så mange borgere fået lov til at gå på kontanthjælp i fem år eller mere, når det nu viser sig, at mere end halvdelen af dem kan komme i arbejde eller begynde på en uddannelse med et lille skub? Vi har spurgt to kommuner, som har en høj andel af langtidsledige, der viser sig at kunne langt mere end bare at være på kontanthjælp.

Jon Krongaard (DF

, formand for beskæftigelsesudvalget i Haderslev)

Foto: Ludvig Dittmann

Her er 62 procent af de ledige, som har været på kontanthjælp i fem år eller mere, klar til job eller uddannelse, hvis de får et lille skub.

- Ja, det er ret opsigtsvækkende, at man kan få lov til at være på kontanthjælp i så mange år, når det viser sig, at man kan komme videre i systemet. Tidligere har der desværre været en tendens til, at gruppen har fået forskellige fysiske tilbud, i motionscenter på kommunens regning, men erfaringerne siden 2017 har vist, at det virker, hvis borgerne kommer ud på virksomhederne, får en mentor og en arbejdsmentalitet. Så der er kommet en ny politisk tilgang, hvor vi højere grad forventer, at hvis man på nogen måde kan bidrage, så skal man bidrage. Og alene i år har vi fået 32 langtidsledige i rigtig beskæftigelse. Det lyder måske ikke af så meget, men det det er faktisk det højeste tal i Sønderjylland.

På et tidspunkt er projektet slut og pengene til at gøre en ekstra indsats er brugt. Hvad gør I så?

- I Haderslev har vi fået tre millioner kroner, og jeg er ret sikker på, at vi vil tage ved lære og fortsætte med at arbejde efter de gode erfaringer, vi har fået. Så I vil investere flere penge i den lokale beskæftigelsespolitik?

- Ja, det er jeg ret sikker på.

Lars Stampe (S

, formand for Arbejdsmarkedsudvalget i Holstebro)

Her er 69 procent af de ledige, som har været på kontanthjælp i fem år eller mere, klar til job eller uddannelse, hvis de får et lille skub.

- Det er et godt spørgsmål. Vi står lige nu i en periode med høj beskæftigelse, og det får virksomhederne til at lede efter arbejdskraft længere nede i gruppen af kontanthjælpsmodtagere. Men før højkonjunkturen har der ikke været så stor efterspørgsel efter gruppen af langtidsledige, og derfor har mange af dem haft svært ved at få fodfæste på arbejdsmarkedet.

Men har I vel ikke gjort jeres arbejde godt nok, når knap 70 procent af de langtidsledige i Holstebro viser sig at kunne komme videre med en ekstra indsats?

- Om vi har arbejdet godt nok med det her? Ja, det synes vi selv, vi har, men vi kan altid gøre det bedre. Vi gør nu en ekstra indsats. Og hvorfor har vi så ikke gjort det før, spørger du sikkert. Men det gør vi så nu.

To meninger: Hvorfor har så mange fået lov til at hænge fast i systemet?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce