Tiltale mod efterretnings-agent

Den tidligere FE-medarbejder Frank Grevil tiltales for lækage af fortrolige oplysninger. Foto: Søren Bidstrup, SCANPIX

Tiltale mod efterretnings-agent

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

FET: Eks-ansat i Forsvarets Efterretningstjeneste kræves straffet - journalister sigtet

Den tidligere FE-medarbejder Frank Grevil er tiltalt efter en paragraf med en skærpet strafferamme på to års fængsel for at lække fortrolige oplysninger under skærpede omstændigheder, oplyser politiadvokat Michael Jørgensen.

Det drejer sig om efterretningstjenestens fortrolige rapporter om Irak, som han fortalte om til Berlingske Tidende.

Lækagen udløste fem sager, som undersøges af Københavns Politi og Statsadvokaten for København.

Foruden selve anklagen mod Frank Grevil for at have lækket rapporterne er der rejst sigtelse mod to journalister fra Berlingske Tidende for at have viderebragt dem.

- Men statsadvokaten vil ikke foretage sig yderligere mod journalisterne, før vi har rettens ord for, om Grevil er skyldig eller ej, siger Michael Jørgensen.

Københavns Politi ser på tre andre sager, som fulgte i kølvandet på afsløringerne.

Ifølge politiadvokaten undersøger Københavns Politi således stadig en lækage af ligeledes hemmeligtstemplede FE-dokumenter til TV2. TV2/Nyhederne bragte uddrag af FE-rapporter samme dag, som statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) i april besluttede at frigive FE's omdiskuterede vurderinger af masseødelæggelsesvåben forud for Irak-krigen. Dokumenterne blev først offentliggjort et par dage senere, efter at en række oplysninger var blevet streget ud.

Politikere anmeldt

Offentliggørelsen af FE-rapporterne kom, efter at Frank Grevil var stået offentligt frem og havde anklaget statsministeren for at overdrive truslen fra Saddam Husseins påståede masseødelæggelsesvåben.

Endelig undersøger politiet fortsat to anmeldelser mod henholdvis forhenværende forsvarsminister Svend Aage Jensby (V) og folketingsmedlem Helge Adam Møller (K). Begge er anmeldt for at have brudt deres tavshedspligt i forbindelse med deres arbejde i Folketingets kontroludvalg med efterretningstjenesterne og udvalgets behandling af Irak-rapporterne.

Foreløbig er dog kun Frank Grevil tiltalt og de to journalister på Berlingske Tidende sigtet i de fem sager.

Frank Grevil har tidligere erkendt at have overtrådt den milde bestemmelse i straffeloven om udlevering af fortrolige oplysninger, men er altså nu tiltalt efter den skærpede del af straffelovens paragraf 152. Men han mener selv, at han bør være fri for straf, fordi han handlede til berettiget varetagelse af åbenbar almeninteresse.

Frank Grevil blev afskediget fra sit arbejde i marts.

Tiltale mod efterretnings-agent

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce