Tilrejsende terrorister udgør en ny trussel


Tilrejsende terrorister udgør en ny trussel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De planlagte terrorattentater mod JP viser en ny type trussel mod Danmark, som PET skal tackle.

Tilrejsende terrorister, der krydser ind over grænsen fra vores nabolande, udgør en helt ny og særlig trussel mod Danmarks sikkerhed.

Hvor der tidligere har været fokus på såkaldte "hjemmedyrkede" terrorceller, er den retssag, der mandag begyndte i Chicago mod Tahawwur Rana, helt anderledes konstrueret.

Tahawwur Rana er tiltalt for at yde støtte til den mand - David Headley - der skulle udføre planlægningen af angrebet mod Jyllands-Posten, som straf for avisens Muhammedtegninger.

Rana var i direkte kontakt med den pakistanske terrorleder Ilyas Kashmiri.

- Det er, som jeg ser det, den mest alvorlige sag, der har været i forbindelse med Danmark, siger Lars Erslev Andersen, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, og uddyber:

- Det er et ganske sofistikeret samarbejde mellem en forretningsforbindelse i Chicago, en amerikansk-pakistaner, grupperinger i Pakistan og så med kontakter til folk, der bor i vores del af verden.

David Headley besøgte kontakter i både Sverige og Storbritannien for at overbevise dem om, at de skulle rejse til Danmark for at deltage i attentatet.

- Den type plot kan kun optrævles ved, at man har et stærkt internationalt efterretningssamarbejde, siger Lars Erslev Andersen.

I december sidste år blev en gruppe mænd anholdt, da de kom fra Sverige. De er sigtet for at ville angribe Jyllands-Posten på Rådhuspladsen. Det har tidligere været fremme, at de færdedes i samme cirkler, som de folk, Headley i sin tid besøgte.

- Det bliver interessant at se, om der også er nogle forbindelser mellem svenskerne og Kashmiri. For det er præcist samme plan som det, der mislykkedes for Headley, siger den svenske terrorforsker Magnus Ranstorp.

Han mener også, at tilrejsende terrorister fra nabolande udgør en helt særlig opgave for PET.

- Det er en ekstra udfordring. Men de er dygtige til det. For det er ikke kun et spørgsmål om at sidde og vente. De er efter de her folk i samarbejde med forskellige efterretningspartnere i udlandet, siger han om den danske efterretningstjeneste.

Tilrejsende terrorister udgør en ny trussel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce