Onsdag var Hal C i Odense Congress Center fyldt til randen af tillidsrepræsentater, der skulle diskutere og planlægge en fælles indsats for at få en bedre velfærd på dagsordenen frem mod kommunal- og regionsvalget i november.

Odense Congress Centers Hal C lagde onsdag rammerne om et stormøde for 3400 tillidsrepræsentanter fra 17 danske fagforbund. Fra nær og fjern kom tillidsrepræsentanter i fyldte busser for at kæmpe for velfærden i det danske samfund under sloganet "Danmark for Velfærd". Det sker som følge af VLAK-regeringens finanslovsudspil, hvor der foreslås skattelempelser for 23 milliarder kroner frem mod 2025.

Se hvilke fagforbund, der var med:

LO Storbyene, FTF's regioner, Blik- og rørarbejderforbundet, BUPL, Danmarks Lærerforening, Dansk EL-forbund, Dansk Socialrådgiverforening, Dansk Sygeplejeråd, Danske Bioanalytikere, Danske Fysioterapeuter, FOA, HK, Kost & Ernæringsforbundet, Malerforbundet, PROSA, Uddennelsesforbundet og 3F.

Kilde: Danmark for Velfærd

De penge burde bruges på velfærd, mener de 3400 tillidsrepræsentanter. Derfor skulle de i fællesskab og i deres lokale grupper diskutere og planlægge aktiviteter, der inden kommunal- og regionsvalget kan markere behovet for bedre velfærd. Det fortæller Mads Alnor, formand for lærerkredsen i Middelfart, der deltog i onsdagens stormøde.

- Det her er ikke kulminationen på en frustration. Det er startskuddet på et arbejde, hvor vi, som en samlet fagbevægelse, skal ud at lave aktioner og få sat fokus på velfærdsdebatten i kommunerne inden valget, fortæller Mads Alnor.

Alle vil jo gerne have en større eller bedre bil at køre i, men hvis prisen er mindre tid til børnene i børnehaven, så er det et dårligt bytte.

Mads Alnor, formand for lærerkredsen i Middelfart.

- Vores opgave er at få politikerne til at tale om deres prioriteringer, og det er vigtigt, at de forholder sig til, hvilken velfærd, der ydes, hvor de er, mener Mads Alnor.

I Odense Congress Centers Hal C var både fagforbund for både private og offentligt ansatte til stede.

- Det handler ikke om arbejdsforhold for en enkelt medarbejdergruppe. Det handler om det samfund, vi gerne vil hen imod, og det gælder for offentligt og privat ansatte, forklarer Mads Alnor.

Velfærden skal ikke privatiseres

Regeringens finanslovsudspil foreslår, at danske borgere vil få en større del af den løn, de tjener, ligesom at registreringsafgiften på biler allerede er blevet sænket. De, der tjener mest, vil altså få mest ud af skattelettelserne, og det er ikke noget, der behager Mads Alnor, selvom alle borgere vil få mere ud af sin løn.

- Hvis vi skal privatisere velfærden og lægge det ud til den enkeltes eget behov, så er det ikke længere en velfærdsstat, siger den 40-årige formand for lærerkredsen i Middelfart og uddyber.

- Bevares, alle vil jo gerne have en større eller bedre bil at køre i, men hvis prisen er mindre tid til børnene i børnehaven, så er det et dårligt bytte.

I regeringens udspil er der afsat 500 millioner kroner til såkaldt kernevelfærd, som omfatter sundhed og ældrepleje. Men det er slet ikke nok for fagbevægelsen.

- Det er jo som at sætte et plaster på et åbent benbrud. Det kan vel knap nok dække effektivitetskravet på sygehusene, siger Mads Alnor.

Effektivitetskravet på de danske sygehuse er et årligt krav om en stigning på to procent i produktivitet.

FOA-formand: Skattelettelser er helt hen i skoven

I FOA Odense er der heller ikke meget forståelse for regeringens forslag om at nedsætte skatten.

- At begynde at snakke skattelettelser, samtidig med at vi stresser og jager rundt på vores arbejdspladser. Det er helt hen i skoven, mener Hans Jørgensen, der er sektorformand i FOA Odense.

Han mener, at de 23 millarder, som regeringen vil sænke skatten med, burde bruges helt andre steder.

- Der er skabt et økonomisk råderum og et overskud på 23 milliarder i samfundsøkonomien. De skal gå til velfærden, for sygehusene er under pres, vi bliver stresset på arbejdspladserne og vi har mange sygemeldinger, siger Hans Jørgensen.

Regeringens finanslovsudspil skal i den næste tid igennem forhandlinger i Folketinget, der åbnede tirsdag 2. oktober.

  • fyens.dk