En fortsat udvidelse af Fynske Motorvej er målet for ny national E20-komité, der får Carina Christensen som formand.

Tidligere transportminister Carina Christensen (K) stiller sig nu i spidsen for en national E20-komité, der skal arbejde for en fortsat udvidelse af Fynske Motorvej. Det sker, selv om regeringen og Dansk Folkeparti netop har besluttet at udvide motorvejen med et ekstra spor på den 24 kilometer lange hårdt belastede strækning mellem Nr. Aaby og Odense Vest.

Den nye formand

Carina Christensen bliver formand for E20-komitéenHun har siden januar været direktør i ITD, der er en branceforening for vejgodstransporten.

Fra 2001 til 2011 var hun medlem af Folketinget og har blandt andet været familie- og forbrugerminister, kulturminister og fra november 2007 til september 2008 var hun transportminister.

Ved valget i 2011 opnåede hun ikke genvalg og blev efterfølgende direktør for erhvervsorganisationen Udvikling Vejen

Inden sit nuværende job var hun direktør for Nordisk Innovation under Nordisk Ministerråd

Hun er 44 år og uddannet cand.negot .

Hun bor med sin familie i Middelfart

 

- Men nu skal beslutningen følges til dørs, og vi mangler fortsat at få motorvejen udvidet helt frem til Odense SØ. Fynske Motorvej er en helt afgørende national forbindelse, der binder Øst- og Vestdanmark, siger Carina Christensen, der repræsenterer den danske vejgodstransport som direktør i brancheforeningen ITD.

Det er de fynske kommuner, der har taget initiativ til E20-komitéen, der også støttes af Region Syddanmark. Komitéen blev allerede besluttet nedsat i foråret, og efterfølgende har en række fremtrædende erhvervs- og organsisationsfolk sagt ja til at deltage i lobbyarbejdet for det tredje spor. Det gælder blandt andet formanden for CO-industri Claus Jensen, formanden for 3F Per Christensen og direktør i DI Transport Michael Svane.

De er med i komitéen

Formand for komitéen er direktør i International Transport Danmark (ITD) Carina Christensen.En række fremtrædende erhvervs- og organistionsfolk har inden den politiske aftale om det tredje spor mellem Nr. Aaby og Odense Vest sagt ja til at deltage i komitéen. De vil nu få en fornyet invitation:

Michael Svane, direktør for DI Transport

Claus Jensen, formand for CO-industri

Per Kristensen, formand 3F

Jesper Arkil, adm. direktør Arkil Holding

Keld Højgaard Kristensen, transport manager Arla Foods

Torben Block Nielsen, adm. direktør Spæncom

Poul Henrik Schou, adm. direktør Poul Schou A/S

Ib Andersen, direktør Alex Andersen Ølund A/S

Carsten Hyldborg Jensen, direktør Fynbus

Politiske repræsentanter:

Søren Steen Andersen (V), borgmester Assens Kommune

Peter Rahbæk Juel (S), borgmester Odense Kommune

Johannes Lundsfryd (S), borgmester Middelfart Kommune

Kenneth Muhs (V), borgmester Nyborg Kommune

Jacob Bjerregaard (S), borgmester Fredericia Kommune

Stephanie Lohse (V), regionsformand Syddanmark

 

 

 

Komitéen nåede imidlertid aldrig at blive offentliggjort og holde sit første møde, før regeringen i første omgang spillede ud med inddragelse af nødsporet til kørsel i myldretiden og efterfølgende indgik aftalen med Dansk Folkeparti om en egentlig udvidelse af motorvejen. Pengene - i alt 2,4 milliarder kroner - skal komme fra bilisternes betaling for at køre over Storebæltsbroen.

Borgmestre støtter

Tirsdag eftermiddag besluttede de fynske borgmestre i enighed, at der fortsat er behov for E20-komitéen.

- Det er godt, at motorvejen nu udvides på Vestfyn, men vi er kun halvvejs. Vi skal have de sidste 13 km med syd om Odense. Her er vi meget sårbar, når der kommer endnu mere trafik på grund af nedsættelse af taksten på Storebæltsbroen og åbningen af det nye supersygehus, siger borgmester i Odense Kommune, Peter Rahbæk Juel (S).

Folketinget vedtog i 2013 anlægsloven for den pågældende 13 km lange strækning ved Odense. Her forventer Vejdirektoratet, at trafikken for alvor vil sande til i 2020. På det tidspunkt vil belastningsgraden være over 95 procent, hvilket betyder at der er høj risiko for, at trafikken pludselig går i stå. Samtidig er trafikken meget følsom overfor trafikuheld.

Prognosen blev lavet, før regeringen og Dansk Folkeparti indgik trafikaftalen, der betyder, at taksten på Storebæltsbroen sættes med 25 procent, hvilket skønnes at øge trafikken med 3000-4000 køretøjer. Den fulde takstnedsættelse udmøntes dog først, når motorvejen mellem Nr. Aaby og Odense Vest er udvidet med et tredje spor. Arbejdet påbegyndese i 2018 og ventes tidligst afsluttet i 2022.

Udvidelsen af motorvejen syd om Odense koster 1,4 milliarder kroner.

  • Bakkær_Birgit_(2015)_002

    Af:

    Politisk journalist samfundsredaktionen. Udover politik allround har jeg særligt fokus på de fynske kommuner, trafikpolitik og kirkeforhold og har stået bag kampagner som "Fyn under forvandling", "Velfærd-hvad vil du ofre?", den fynske kirkegang, demokratikampagnen "Fyn for folket", "Ved vejkanten" og kampagne om broafgiften på Storebælt. Baggrund: Jeg har været lokalredaktør på Fyns Amts Avis i Ringe, siden lokalredaktør Midtfyns-redaktionen Fyens Stiftstidende og siden 2010 samfundsredaktionen Fyens Stiftstidende.

Mere om emnet

Se alle
Vil have udvidelse syd for Odense: E20-komité mødes for første gang

Vil have udvidelse syd for Odense: E20-komité mødes for første gang

Avisen mener: Pinligt at E20-komité overhales af virkeligheden

Avisen mener: Pinligt at E20-komité overhales af virkeligheden

E20-formand: Behov for fortsat udvidelse af motorvej

E20-formand: Behov for fortsat udvidelse af motorvej