Thyge Nielsen (V), formand for regionens præhospitale udvalg, er træt af bøvlet med Bios, men hævder, at stigende responstider er uden betydning

I et interview med Bios' fællestillidsmand Christian Sti- gaard i avisen mandag, siger han, at redderne i Bios ikke længere har lyst til at give den ekstra skalle for at få tingene til at hænge sammen. Hvad tænker du om det? - Det er jeg ked af at høre, og jeg ved, at en del bunder i det lønrod, som redderne har oplevet. Det er min klare forventning, at Bios får styr på det. Jeg hører, at den del allerede kører meget bedre med udbetalingen her for januar måned.

Så utilfredsheden bunder dybest set alene i rod med lønnen? - Nej, ikke kun det, men det er en del af det.

Hvad er resten så? - Det kan jo også skyldes, at Bios ikke har været i stand til at lave langtidsplanlægning, så folk i god tid ved, hvornår de skal på arbejde.

Hvordan synes du så det egentlig går med Bios her fem måneder efter driftsstart? - Fra oktober til og med december så det pænt ud, og derfor er det ærgerligt, at i det øjeblik Bios går over i driftsfasen fra nytår (efter fire måneders indkøringsfase, red.), opstår der nye problemer. Det er ikke godt nok.

Har du tal på, hvor mange gange du har sagt, at det Bios leverer "ikke er godt nok"? - Det ved jeg ikke. Det har jeg vel sagt en del gange. Men hør lige her. Det der er vores mål er at sikre, at borgerne får den hjælp, de skal have til tiden. Og det får borgerne jo altså stadigvæk. Det kan godt være at responstiden er steget med ganske få sekunder, men ambulancerne kommer stadigvæk i ordentlig tid.

Men Bios leverer jo ikke ambulancer til tiden. Hverken på Fyn eller i de to andre områder, Bios kører, overholder Bios den gennemsnitlige responstid, som du og de øvrige poltikere har lovet befolkningen? - Jeg siger jo også, at det ikke er i orden. Men når man ser på, hvor langt Bios er fra at overholde servicemålene, er de jo kun få sekunder eller et halvt minut fra, og det er altså ikke noget borgerne vil kunne mærke. Vi kan se, at det skrider i en lidt forkert retning, og nu skal vi så se, om vi kan få det til at gå i den rigtige retning igen. Det håber jeg så, at vi kan i samarbejde med Bios.

Bios' fællestillidsmand fortæller også, at der sker brud på arbejdsmiljøloven og på overenskomsten. Hvad siger du det? - Tillidsmanden kender jo kommandovejen. Hvis ikke han kan få det løst i samarbejde med ledelsen, må han gå til sin faglige organisation og i sidste ende kontakte os. Der er nogle klare spilleregler for, hvordan man håndterer sådan noget.

Men du har købt en vare i en butik, som en ansat i butikken fortæller er blevet til på ulovlig vis. Det gør vel indtryk? - Det gør det, og det er også derfor, jeg opfordrer til, at han bruger de fagretlige systemer til at få det løst. Vi kan ikke leve med, at vi køber en vare, der er leveret under uholdbare vilkår, men det er ikke noget vi kan dokumentere. Han er nødt til i første omgang at gå til sin ledelse og i givet fald gå til sin faglige organsisation med konkrete eksempler. Og det er også det, min direktion har opfordret ham til i kølvandet på interviewet i avisen.

Hvor længe endnu får Bios lov til ikke at opfylde den kontrakt, de har indgået med jer? - Det er ikke rimeligt, at de ikke overholder kontrakten, og derfor er bodsbestemmelserne jo også trådt i kraft. Det betyder, at Bios ikke kommer til at tjene penge på ambulancedrift i Danmark, før de opfylder kontrakten.

Men hvor lang snor får Bios? - Vi kigger på kombinationen af, hvad vi har købt, hvad vi får, og hvordan det virker. Og nej, vi får ikke det, vi har købt, men vi får alligevel en vare, der sikrer, at borgerne bliver betjent, og vi betaler ikke for mere, end det vi får. Når det er sagt, så havde det da været meget rarere, hvis alt havde spillet 100 procent. Men lad mig lige gentage mig selv endnu en gang: Borgerne får altså den ambulance, de ringer efter.

Bare ikke til tiden. - Nej, men det er altså ikke meget galt.

  • Af:

Mere om emnet

Se alle
68
Bios-tillidsmand: - Vi bliver udspioneret

Bios-tillidsmand: - Vi bliver udspioneret

17
Bios-tillidsmand: - Det viser, at de sætter pris på vores arbejde

Bios-tillidsmand: - Det viser, at de sætter pris på vores arbejde

11
Regionsrådsmedlem: Overvej friske kræfter på direktørposten i Bios

Regionsrådsmedlem: Overvej friske kræfter på direktørposten i Bios