Thorning i europapolitisk stormvejr

Socialdemokraternes leder, Helle Thorning-Schmidt, er kommet i strid modvind med sit forslag om, at man afskaffer folkeafstemningerne om traktatændringer i EU.
Foto: Mikkel Khan/POLFOTO

Thorning i europapolitisk stormvejr

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt, står isoleret i Folketinget med et forslag om at afskaffe folkeafstemninger om EU-traktater

"Plat populisme", "udemokratisk" og "den værst tænkelige ramme for EU's fremtid".

Kritikken hagler ned over S-formand Helle Thorning-Schmidts forslag om at afskaffe de tilbagevendende folkeafstemninger om EU-traktater og erstatte dem med regelmæssige afstemninger om de enkelte EU-landes medlemskab af Den Europæiske Union.

Selv medlemmer af Thornings eget parti har svært ved at bakke entydigt op om forslaget. EU-ordfører Svend Auken kalder S-formandens forslag for "et debatindlæg", mens alle andre partier i Folketinget lægger afstand til idéen.

- Jeg er overrasket, og jeg støtter det ikke. Vi kan ikke ændre på, om andre lande skal stemme eller ikke stemme om EU. Irland har som eksempel en forfatning, der siger, at så snart Irland går ind i en forpligtende international aftale, så skal der være en folkeafstemning, siger Venstres EU-ordfører, Michael Aastrup Jensen.

Tvivler på idéen

Heller ikke Socialdemokraternes samarbejdspartnere i oppositionen støtter S-formanden. De Radikales EU-ordfører, Lone Dybkjær, tvivler på idéen om at tage løbende afstemninger om selve medlemskabet af EU hvert 7. eller 10. år.

- Jeg synes, man skal tage alle diskussioner om, hvordan man gør EU mere forståeligt. Jeg vil stille mig noget skeptisk over for en folkeafstemning hvert 10. år, men det er vigtigt, at alle idéer til, hvordan man kan inddrage befolkningerne mere i EU-samarbejdet, kommer på bordet, siger Lone Dybkjær.

Helle Thorning-Schmidt mener, at det er et paradoks, at de europæiske befolkninger generelt udtrykker sig positivt om EU-samarbejdet, når de bliver spurgt. Men ofte stejler vælgerne, når EU-traktaterne bliver lagt ud til folkeafstemninger. Det skal der gøres noget ved, mener S-formanden.

Vil øge modsætningerne

SF's formand, Villy Søvndal, tror ikke, at det gavner borgernes EU-engagement at afskaffe traktatafstemningerne. Snarere tværtimod.

- Jeg er helt uforstående over for, at Helle Thorning-Schmidt tror, vi kan koble befolkninger af i den demokratiske proces i EU. Jeg tror, det vil øge modsætningerne mellem befolkningerne og det politiske niveau dramatisk. Og det er efter min mening den værst tænkelige ramme for EU's fremtid, siger Villy Søvndal.

Dansk Folkepartis formand, Pia Kjærsgaard, lægger heller ikke fingre imellem i sit angreb på S-formanden.

- Det er et meget udemokratisk og ubehageligt synspunkt. Det kan ikke nytte noget, at fordi befolkningerne stemmer anderledes end det, som Helle Thorning- Schmidt og Socialdemokraterne gerne vil have, så vil de afskaffe folkeafstemninger, siger Pia Kjærsgaard.

Thorning i europapolitisk stormvejr

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce