Thompson gjorde engelsk humor Hollywood-hot

Emma Thompson på Cannes Film Festivalen i 2017. 15. april fylder hun 60 år. (Arkiv)

Thompson gjorde engelsk humor Hollywood-hot

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En skilsmisse var med til at løfte Emma Thompson op til en af tidens største britiske teater- og filmskuespillere med gennemslag i Hollywood. Nu fylder hun 60.

Fra indfølte præstationer i storladne dramaer som "Howards End" over feelgood-film til den gakkede professor Trelawney med hinkestensbriller i Harry Potter-filmene.

Den engelske skuespiller og manuskriptforfatter Emma Thompson, som 15. april fylder 60 år, kan det hele.

Ikke kun er hun en meget alsidig skuespiller med sans for både følsomhed og fjas. Hun er også en kvinde, man gerne ville have til bords. Thompson er fyldt med ironisk engelsk humor og samfundsmæssigt engagement.

Hun blev født ind i en skuespillerfamilie og litteraturuddannet på universitetet i Cambridge.

Thompson slog igennem som skuespiller i en tv-komedie. Teaterroller sikrede hende snart en hovedrolle i BBC's serie "Fortunes of War" sammen med Kenneth Branagh, som senere blev hendes mand.

De to var i en årrække professionelt og privat britisk teaters gyldne superpar. Sammen gik de på vandet i et samarbejde med fælles produktionsselskab og moderne filmatiseringer af blandt andet Shakespeares komedier.

En hovedrolle i Branagh-gyseren "Dead Again" gjorde Emma Thompson til international stjerne og banede vej for hendes Oscarvindende hovedrolle i klassedramaet "Howards End".

Den bankede døren helt op til endnu flere internationale filmroller - nogle bedre end andre.

Undervejs røg ægteskabet med Branagh, da han filmede lidt for grundigt med skuespilleren Helena Bonham-Carter.

Sorgen brugte Thompson til blandt andet at skrive et filmmanuskript til Ang Lees succesfilm "Sense and Sensibility" baseret på Jane Austens bog. Det sikrede hende endnu en Oscar, og hun er eneste skuespiller, der også har fået en Oscar for et manuskript.

I stedet for Branagh giftede hun sig i 2003 med den yngre engelske skuespiller og producer Greg Wise, som hun fik datteren Gaia med i en moden alder. Sammen har de desuden adopteret en tidligere drengesoldat fra Rwanda.

Hun blander sig gerne i debatten om racisme, klima, MeToo samt filmindustriens rigide krav til kvindelige skuespillere, herunder kosmetiske indgreb.

- Jeg skal ikke have lavet noget. Det er vanvid at få åbnet kroppen op og få ting stoppet ind og tage indsprøjtninger med gift, sagde hun i et interview for et par år siden.

Oven i sine mange andre priser modtog Thompson sidste år den fornemme orden The Most Excellent Order of the British Empire med retten til at kalde sig Dame. En mulighed hendes humor nok vil forbyde hende at gøre praktisk brug af.

Thompson gjorde engelsk humor Hollywood-hot

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce