Terrorforsker: Sådan sikrer USA sig mod terror fremover


Terrorforsker: Sådan sikrer USA sig mod terror fremover

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I USA's kamp mod terror henvender kampagner sig direkte til borgere og beder dem holde øje og anmelde hinanden

Der findes ikke længere et klart billede af USA's fjende. Derfor opfordres amerikanerne til at sikre sig altid, alle steder, hele tiden.

Det siger Karen Lund Petersen, der er lektor ved Institut for Statskundskab og forsker i nye måder at terrorsikre på.

"If you see something, say something," lyder det fra de massive kampagner fra USA's afdeling for national sikkerhed.

- Kampagnen definerer ikke, hvem eller hvad, man skal kigge efter. Man ringer bare til en hotline, hvis man ser en, der opfører sig sært. Det er en ny måde at føre sikkerhedspolitik på, fortæller lektoren.

På trods af budskabet, reagerede ingen i tide, da to brødre i sidste uge placerede bomber midt i Boston Maraton.

- Et maraton kan ikke indhegnes, derfor er det sårbart. Selvom det ikke var forventet, var det - set i bakspejlet - et oplagt mål, siger Lund Petersen:

- Man taler meget om "event security", fordi der er en frygt for, at sportsbegivenheder bliver terrormål. Mange mennesker er samlet, og sport er jo et udtryk for vestlig mobilitet og vitalitet. Det viser overskud, og at vi lever og kan bevæge os frit.

Desuden får det hele verdens opmærksomhed, når terror rammer USA, da 9/11 stadig er tydelig i vores bevidsthed, mener lektoren.

- Det, man også i høj grad taler om lige nu, er "homegrown terrorism (hjemmedyrket terrorisme, red.)," hvor borgere, født og opvokset i USA, udfører terror i landet.

Man erkender, at man ikke ved mod hvem eller hvad, man skal beskytte sig. Eller hvornår. I stedet opfordres alle til at se sig om og holde øje med noget, der ikke virker normalt.

- Det kaldes "Suspicious Activity Reporting" (rapportering af mistænkelig aktivitet, red.)

- Er der en i supermarkedet, der opfører sig sært, eller står en efterladt taske i toget. På skolerne sikrer man desuden, at alle er velintegrerede, fordi en dårligt integreret person kan blive en potentiel trussel, siger Karen Lund Petersen.

Terrorforsker: Sådan sikrer USA sig mod terror fremover

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce