Erfaringerne med en ny helikopterlandingsplads tættere ved Odense Universitetshospitals akutmodtagelse er meget positive. Den har været med til at redde liv, vurderer læger på OUH.

Det har haft afgørende betydning for hjælpen til de mest livstruede patienter, at Odense Universitetshospital sidste år fik en ny helikopterplads, som er placeret langt tættere på akutmodtagelsen end den tidligere plads.

- Det er ingen tvivl om, at det har været med til at redde liv, siger Michael Hansen-Nord, som er ledende overlæge for Fælles Akutmodtagelse på OUH.

En gennemsnitspatient mister 1,9 millioner hjerneceller i minuttet ved en ubehandlet blodprop i hjernen. Hurtigt hjælp handler om liv eller død. Men det handler også om livskvalitet.
Jakob Kjersgaard Johansen, læge

Indtil sommeren 2017 havde OUH sin helikopterplads på et område ved psykiatrisk afdeling. Her var det nødvendigt at bruge en ambulance for at transportere patienten fra helikopteren til akutmodtagelsen. Nu kører portører patienten direkte ind på hospitalet uden at skulle flytte vedkommende fra et leje til et andet.

Før kunne det tage op til 15 til 20 minutter fra helikopteren landede, til patienten var under behandling hos læger på hospitalet. Nu tager samme øvelse mellem fem til syv minutter, viser erfaringerne fra OUH.

Og netop tiden er en altafgørende faktor, når det handler om at redde patienter og efterfølgende sikre dem og deres pårørende den bedst mulige livskvalitet. Det forklarer overlæge Jakob Kjersgaard Johansen, der har været læge på den danske akutlæge helikopterordning, siden dens etablering i 2014.

- En gennemsnitspatient mister 1,9 millioner hjerneceller i minuttet ved en ubehandlet blodprop i hjernen. Hurtig hjælp handler om liv eller død. Men det handler også om livskvalitet. Og der er stor forskel på, om du som overlevende kan træne dig op til at kunne det meste selv, eller om du resten af livet er fuldstændig afhængig af andres hjælp, siger Jakob Kjersgaard Johansen.

  • Schmidt_Sander_(2015)_001

    Af:

    Som nyhedschef er det mit job at igangsætte og prioritere de historier, som vi bringer på fyens.dk og i Fyens Stiftstidende. En sjælden gang imellem får jeg også tid til at komme lidt til tasterne. Jeg er uddannet som journalist i 2000 og har arbejdet som lokal- og nyhedsjournalist frem til foråret 2015, hvor jeg blev nyhedsredaktør på Fyens Stiftstidende. 1. september 2016 tiltrådte jeg jobbet som nyhedschef sammen med to andre kolleger i huset.

Mere om emnet

Se alle
Langt flere patienter kommer til OUH fra luften

Langt flere patienter kommer til OUH fra luften