Tænketank: Billet over Storebælt bør koste en femmer

I dag er normalprisen 235 kroner for at køre over Storebælt. Tænketanken Kraka anbefaler, at taksten sættes ned til fem kroner.
Foto: Laust Jordal

Tænketank: Billet over Storebælt bør koste en femmer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det vil gavne samfundsøkonomien, hvis det bliver næsten gratis at køre over Storebælt, konkluderer tænketank i ny analyse.

Fem kroner. Så lav bør taksten være på Storebæltsbroen, hvis der skal tages hensyn til samfundsøkonomien. Det konkluderer den uafhængige tænketank Kraka i en ny analyse, der kommer i kølvandet af Venstres forslag, om at det skal være billigere at pendle over broen.

- Forslaget er et skridt i den rigtige retning, men det er gratis at køre på andre broer og veje i Danmark, og det er forvridende og uheldigt et enkelt sted at opkræve afgift. Det skader samfundsøkonomien, siger vicedirektør i Kraka, Jens Hauch, i dagens udgave af Fyens Stiftstidende.

Han erkender, at der fortsat er en gæld på 24 milliarder på Storebæltsbroen.

- Men det giver mere mening , at alle er med til at betale for broen via skatten eller momsen. Den nuværende afgift giver dyrere varer, rammer pendlingen og modvirker, at virksomhederne kan få de medarbejdere, der passer bedst til lige præcis den virksomhed, siger Jens Hauch.

Han kalder det helt skævt, at afgiften på broen også bruges til at betale for anden infrastruktur i Danmark. Ni milliarder trækkes på den måde ud af broen frem mod 2021.

Vicedirektøren erkender, at det kan giver trængselsproblemer, hvis broen gøres næsten gratis.

- Og i givet fald må afgiften sættes op, siger han.

I analysen fra Kraka anbefales netop, at vejafgifter bruges til at undgå køproblemer og negative virkninger på miljøet.

Professor i transportøkonomi Mogens Fosgerau fra DTU bakker op om konklusionerne i Krakas analyse.

- Hvis du vil have den mest effektive samfundsøkonomi ud af broen, så skal brugerbetalingen i praksis væk på Storebæltsforbindelsen, siger han.

Tænketank: Billet over Storebælt bør koste en femmer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce