Tænd nu lygterne: Mørke biler skaber problemer

Det er ikke alle biler, hvor baglygterne tænder af sig selv, og fordi mange har en tendens til at glemme at tænde dem i mørke eller tåge, skaber det farlige situationer. Foto: Iris/ Ritzau Scanpix

Tænd nu lygterne: Mørke biler skaber problemer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Alt for mange bilister kører rundt uden lys i baglygterne.

Trafik: Biler, der kører rundt uden tændt kørelys i baglygterne, er noget, der kan sætte en skræk i livet på andre trafikanter, fordi man lettere overser bilen. I værste fald kan det føre til farlige situationer eller ulykker, hvis man ikke opdager en forankørende bil, før det er for sent.

I en ny undersøgelse, som Userneeds har gennemført for Rådet for Sikker Trafik, siger hele syv ud af ti bilister, at de inden for de seneste tre måneder har oplevet andre bilister, som kørte med baglygterne slukket, selvom det var mørkt eller tåget.

12 procent af de adspurgte svarer desuden, at de har oplevet en kritisk situation, fordi en anden bilist ikke havde lys i baglygterne.

- Det kan skabe utryghed og i værste fald farlige situationer, når man kommer kørende og pludselig opdager en bil foran sig, der var skjult i snevejret, mørket eller tågen. Det er vigtigt, at man husker at få tændt baglygterne og reagerer, hvis bilister bagved begynder at blinke med lyset. Så er det formentlig, fordi ens bil er helt mørkelagt bagpå, siger Jesper Sølund, dokumentationschef i Rådet for Sikker Trafik, i en pressemeddelelse.

Det er vigtigt, at man husker at få tændt baglygterne og reagerer, hvis bilister bagved begynder at blinke med lyset. Så er det formentlig, fordi ens bil er helt mørkelagt bagpå.
Jesper Sølund, Rådet for Sikker Trafik

Tjek bilen

Hos politiet genkender de problemet med bilister, der glemmer at tænde baglygterne, når det er mørkt, eller der er dårlig sigtbarhed for eksempel på grund af tåge eller snevejr.

- Selvom moderne biler i høj grad er automatiserede, skal man altså stadig huske at tjekke, om bilen tænder baglyset af sig selv. Det er vigtigt, at bilisterne husker at tænde baglyset for sikkerhedens skyld, og så kan de samtidig spare en bøde på 1000 kroner, siger Christian Bertelsen, politiassistent og presseansvarlig i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Tænd lygterne permanent

På mange biler, der blev solgt som nye i perioden 2011 og frem til juli 2016, tænder kørelyset i baglygterne ikke automatisk. Baggrunden herfor var et ønske om at gøre bilerne mere energieffektive og spare CO2.

Hvis du har en bil, der ikke automatisk tænder baglygterne, anbefaler Rådet for Sikker Trafik, at du får det løst permanent. Du kan ofte få værkstedet til at indstille bilen sådan, at den tænder baglygterne automatisk, så snart motoren startes.

Tænd nu lygterne: Mørke biler skaber problemer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce