Tabu sender betjente hjem i seng

Det vælter ind med sygemeldinger fra betjentene hos Fyns Politi.
Foto: Michael Bager

Tabu sender betjente hjem i seng

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Flere og flere fynske betjente bukker under for stress, fordi deres arbejdsdag er for travl og for kontrolleret

Det er svært at afgøre præcis, hvad der udløser det, men fællestillidsmand ved Fyns Politi Steffen Daugaard peger på mere papirarbejde, flere sager og mere kørsel, når han skal forklare, hvorfor flere og flere fynske betjente melder sig syge med stress.

- Desværre måler vi ikke på den her udvikling, så det bygger på en tendens og en fornemmelse, vi har, at der gennem det sidste år er flere, der har lagt sig syge, siger Steffen Daugaard.

Han vurderer, at politiet siden politireformen har fået væsentligt travlere. Flere sager, der skal skrives, flere kørselskilometer at tilbagelægge og mere papirarbejde at komme igennem er lige så stille ved at kontrollen med betjentenes eget liv fra dem.

- En anden vigtig årsag til stress er, at man ikke føler, man har afgørende indflydelse på sin egen arbejdsdag. Og sådan er vores arbejdssystem skruet sammen nu, at det er mere ledelsestungt end tidligere, og at man bliver målt, vejet og kontrolleret. Og det passer ikke til betjente, forklarer han.

Mennesker, ikke statistik

Politiets egen statistik viser imidlertid, at det korte sygefravær falder, mens langtidssygefraværet ligger stabilt.

- Men det er ikke statistikken, vi skal diskutere her, for det er ikke det, det handler om, men derimod de mennesker, der er fanget i orkanens øje, forsvarer Steffen Daugaard.

Fællestillidsmanden er i tæt kontakt med de betjente, der bliver langtidssygemeldt, og han er ikke i tvivl om, hvad diagnosen er, selv om statistikken ikke viser det.

- De har det rigtig skidt. Nogen af dem kan ikke engang træde inden for på en politistation, fordi de kæmper med noget, der minder om posttraumatisk stress-syndrom. Og det er vi nødt til at anerkende, siger Steffen Daugaard.

Tabu gør det svært

Men der er langt fra diagnose til helbredelse.

- Vi er begyndt at snakke om det internt. Nu skal vi finde fælles fodslag, og det er i alles interesse, at sygefraværet falder, så vi skal snakke om det i samarbejdsudvalget og arbejdsmiljøudvalget. Men det er lidt tabubelagt at snakke om, at man ikke kan følge med i sit arbejde. Og det gør det lidt vanskeligt, siger Steffen Daugaard.

Stod det til ham skulle den onde spiral løses ved at give betjentene mere tid til opgaverne og ved at vise dem tillid til, at de kan klare tingene.

- Der bliver brugt meget tid på tal. Men vi arbejder altså med mennesker, og de kan ikke altid gøres op i tal, siger fællestillidsmanden.

Tabu sender betjente hjem i seng

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce