Alkoholikeren Benny fra Odense, der i aftes på tv fik stillet et ultimatum af sin familie, fik 89.500 kroner af TV 2 til behandling
I aftes viste TV 2 dokumentarprogrammet Ultimatum, hvor Benny, en 50-årig odenseansk alkoholiker, fik tilbudt et seks ugers ophold på behandlingsstedet Majorgården.

Hvad udsendelsen ikke viste, var, at TV 2 har betalt Bennys ophold af egen lomme for at sikre, at programmet blev til noget.

Penge, der var stærkt medvirkende til, at Bennys datter efter længere overvejelser gik med til at fortælle sin og familiens historie på skærmen.

- Traditionelt har medier ikke tidligere betalt for kilder. Men det er klart en problematik, der breder sig som en steppebrand gennem medierne. Og i et dokumentarprogram er der ekstra brug for etik, da det typisk berører særligt følsomme personlige eller politiske emner, siger Mark Ørsten, der er institutleder på journalistuddannelsen på Roskilde Universitet.

- Vi ville aldrig kunne give vores far det behandlingsophold selv.

- Så for os var det en win-win-situation, at TV 2 påtog sig alle udgifterne, siger Bennys 24-årige datter Julie.

En seks ugers behandling på Majorgården koster 89.500 kroner.

Men trods datterens glæde mener Mark Ørsten, der er institutleder på journalistuddannelsen på Roskilde Universitet, at kanalen bevæger sig i en etisk gråzone, når de betaler penge for at få folk til at stille op i programmer.

- Traditionelt har medier ikke tidligere betalt for kilder. Men det er klart en problematik, der breder sig som en steppebrand gennem medierne. Og i et dokumentarprogram er der ekstra brug for etik, da det typisk berører særligt følsomme personlige eller politiske emner, siger han.

TV 2 mangler misbrugere

På TV 2 er man dog ikke enig i kritikken.

- Det er Bennys valg at tage af sted, og vælger han det, betaler vi opholdet. Men ønsket skal komme fra ham og fra familien selv. Det er rigtig vigtigt for os, siger Sune Roland Jensen, der er redaktør på Ultimatum.

I programmet konfronteres Benny af hele sin familie og et filmhold med snurrende kameraer.

Han får at vide, at hvis han ikke tager imod behandlingstilbuddet, vil familien ikke længere have den samme kontakt med ham.

Benny vælger i første omgang umiddelbart stærkt chokeret over begivenheden at tage imod tilbuddet. Men om Benny har et reelt valg i programmet, stiller Mark Ørsten spørgsmålstegn ved.

- Man kunne og burde have løst det her på en anden måde end via tv. Vi har at gøre med en alkoholiker, der er en svag kilde, som ikke selv kan overskue konsekvensen af det at være på tv. Det er ikke til at vide, hvordan det påvirker Benny at udsætte ham for sådan noget, vurderer Mark Ørsten.

Ifølge TV 2 er der planer om at lave fem programmer mere i serien, som alle skal handle om folk med et misbrug.

De mangler bare misbrugere og pårørende, der vil stille op og fortælle, som Benny gjorde det i aftes.

Ifølge Sune Roland Jensen vil man ikke afvige fra muligheden for at betale kilder for at stille op i programmet fremover.

- Hvis vi har en mulighed for at kunne forbedre en mands liv, ville jeg sige ja til at betale et ophold for ham, siger programredaktøren.
  • Fyens Stiftstidende

Mere om emnet

Se alle
Misbrugeres lidelser bliver tv-underholdning

Misbrugeres lidelser bliver tv-underholdning