Syrienkriger mister sit danske statsborgerskab

Enes Ciftci stod opført i Islamisk Stats kartotek som "kæmper" (arkivfoto).

Syrienkriger mister sit danske statsborgerskab

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Landsret ændrer dom i sag om 25-årig, der tilsluttede sig Islamisk Stat. Han udvises trods sin danske opvækst.

En 25-årig dansk-tyrkisk mand frakendes fredag i Østre Landsret sit danske statsborgerskab, fordi han lod sig hverve af Islamisk Stat.

Han rejste til Syrien for at tilslutte sig Islamisk Stat og begå terrorhandlinger.

Ud over ophævelse af den danske indfødsret straffer Østre Landsret ham med fængsel i seks år.

Resultatet er anderledes, end da Retten i Glostrup sidste sommer tog stilling til sagen.

Dengang fik Enes Ciftci, der også har tyrkisk statsborgerskab, lov at beholde sit danske pas. Og byretten mente desuden, at straffen skulle være fængsel i syv år.

Det er kun anden gang, at domstolene frakender en dansk statsborger passet på grund af overtrædelse af straffelovens terrorbestemmelser.

Den første var dansk-marokkaneren Said Mansour, der kendes som boghandleren fra Brønshøj.

Men de to mænds forhistorie er forskellige. Said Mansour kom til Danmark i en alder af 24 år. Enes Ciftci er født og opvokset her, hvor det meste af hans nære familie bor.

Ved domsafsigelsen siger retsformand Jan Uffe Rasmussen, at det afgørende har været "grovheden af den meget alvorlige kriminalitet".

- Der skal meget tungtvejende grunde til at udvise, forklarer retsformanden og henviser dermed til Enes Ciftcis opvækst i Danmark.

På den anden side er Tyrkiet ikke helt fremmed for ham. Han taler, skriver og forstår sproget, ligesom der er også er familiemedlemmer. Desuden har familien en feriebolig i landet, som han har besøgt omkring ti gange.

Nævningetinget, der består af ni nævninger og tre juridiske dommere, har dog ikke været enige om resultatet. Et mindretal har stemt for at frifinde for påstanden om frakendelse af dansk indfødsret og udvisning.

Iført en grøn trøje med ordene "Protect the nature" (beskyt naturen) lytter den bredskuldrede mand til dommen. Han kommer ikke med synlige reaktioner.

Flere af hans søskende er mødt op i retten for at høre afgørelsen.

Den dømte er den næstyngste i en søskendeflok på fem.

I Tune arbejdede den 25-årige som pizzabager, men han blev betaget af Islamisk Stat og tog til Syrien, ligesom han lånte 20.000 kroner, som skulle gå til terror. I Syrien blev han indskrevet i organisationens kartotek som "kæmper".

Syrienkriger mister sit danske statsborgerskab

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce