Sygehuse på skrump: Speciallæger skal tvinges ud i provinsen

Danske Regioner vil have flere speciallæger ud på de mindre sygehuse. Arkivfoto: Morten Stricker/Scanpix

Sygehuse på skrump: Speciallæger skal tvinges ud i provinsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danske Regioner har skærpet kravet om færre nyansættelser af speciallæger på de store sygehuse som OUH, fordi tidligere krav har været uden effekt. I 2017 øgede OUH antallet af speciallæger med næsten 10 årsværk.

Allerede i december 2016 tog Danske Regioners bestyrelse initiativ til at bremse udviklingen i antallet af speciallæger på de store store sygehuse, men effekten af speciallæge-kuren udeblev i Region Syddanmark.

Sidste år voksede antallet af speciallæger i regionen med 14,93 årsværk - heraf 9,5 årsværk på regionens største sygehus, Odense Universitetshospital (OUH) i Odense og Svendborg, men det fynske sygehus stod ikke alene. Derfor skærpede Danske Regions bestyrelse i februar ønskerne til regionerne.

Baggrunden for ønsket om færre speciallæger på de store sygehuse er, at dele af landet er udfordret af lægemangel, og der er behov for speciallæger til hospitalerne uden for de største byer. De største universitetshospitaler tiltrækker nemlig hovedparten af speciallægerne.

Stephanie Lose (V) er både kommende formand for Danske Regioner og regionsrådsformand i Region Syddanmark og har derfor været med til at fremsætte det generelle ønske, samtidig med at hun skal stå på mål for udviklingen i sin egen region.

Hun mener ikke, det er ond vilje, at landets sygehuse - heriblandt i hendes egen region - ikke har efterkommet ønsket fra Danske Regioner.

- Vi havde i første omgang fået sat et loft for speciallæger efter det antal stillinger, sygehusene er normeret til. Det betød, at sygehusene godt kunne ansætte flere, hvis de ikke havde nået deres normering. Der var mange stillinger mellem OUH's faktiske antal speciallæger i januar 2017, og det, sygehuset var normeret til, forklarer hun.

Direktør på OUH, Michael Dall, bekræfter, at sygehuset reelt kunne have ansat mange flere speciallæger og stadig holdt sig et godt stykke under normeringen.

- Derfor mener jeg sådan set, at vi har været rimeligt tilbageholdende, siger Michael Dall, der understreger, at han har forståelse for beslutningen om at lægge loft på antallet af speciallæger på OUH.

- Vi mener ikke, at beslutningen er urimelig, fordi der selvfølgelig skal være speciallæger i hele regionen. Men det er en svær beslutning for os som universitetshospital, fordi vi også er forpligtet i forhold til nogle højt specialiserede opgaver. Det vil udfordre os. Det er klart, siger han.

Speciallæge
En speciallæge er en uddannet læge, der uddanner sig videre indenfor et bestemt medicinsk felt.Grunduddannelsen som læge tager seks-syv år. Herefter skal man søge optagelse inden for en af de mange specialeretninger, der findes, senest fire år efter afslutningen af den kliniske basisuddannelse.

Uddannelsen som speciallæge består af 12 måneders introduktionsansættelse og et hoveduddannelsesforløb på fire-fem år. Det tager altså omkring seks år at blive speciallæge efter endt lægeuddannelse.

Samlet set tager det altså cirka 12 år at blive speciallæge. Når man har gennemført speciallægeuddannelsen, skal man søge om såkaldt speciallægeanerkendelse.

Politisk ansvar

Det nye loft for antallet af speciallæger ved de store universitetshospitaler kommer nu til at lægge på dét antal læger, som sygehusene havde ansat i januar 2018.

Stephanie Lose mener ikke, at sygehusene kan klandres for ikke selv at have korrigeret misforståelsen.

- Det er er et politisk ansvar, siger hun.

Opgaven fra Danske Regioner lød også på skabe bedre balance imellem antallet af afdelingslæger og overlæger - altså, ansætte færre overlæger. Det lykkedes faktisk i Region Syddanmark. I januar 2017 var der for hver afdelingslæge ansat 3,09 overlæge, mens der i december samme år kun var ansat 2,99 overlæge pr. afdelingslæge.

Danske Regioners opfordring åbner op for dispensation til ansættelse af overlæger ud fra blandt andet et krav om minimum fem års erfarings om speciallæge. Og den mulighed blev allerede brugt i 2017, hvor der i Region Syddanmark blev givet 18 dispensationer - heraf fire på OUH og fem på Sygehus Lillebælt.

Det skal der være mulighed for, mener Stephanie Lose.

- Der kan være situationer, hvor det er vigtigt at få en stilling besat. Men det skal ikke være en hverdagsforseelse. Derfor ligger kompetencen til at dispensere i regionens koncerndirektion og ikke ude på det enkelte sygehus, siger hun.

Sygehuse på skrump: Speciallæger skal tvinges ud i provinsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce