Nye tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor (KRL) viser, at Ærø og Kerteminde Kommune ligger i hver sine ende af skalaen, når det kommer til medarbejdernes sygefravær.

Der er markant forskel på sygefraværet i de enkelte kommuner.

Det viser nye tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor, KRL, skriver Ugebrevet A4.

På en 8. plads over de kommuner i landet med det højeste sygefravær ligger Kerteminde Kommune med et snit på 17,6 sygedage per medarbejder. I den anden ende af skalaen ligger Ærø Kommune, der med 13,2 sygedage per medarbejder har det tredjelaveste sygefravær i Danmark. Landsgennemsnittet ligger på 15,3.

I Ærø Kommune glæder det 1. viceborgmester Peter Hansted, at Ærø ligger i den gode ende af skalaen, når det kommer til sygefravær.

- Det er noget, vi har arbejdet målrettet med i et stykke tid. Blandt andet har vi givet ekstra midler til både folkeskolen og jobcenteret, og vi har undgået besparelser de sidste to år. Sygefravær hænger jo ofte sammen med stress og manglende muligheder for at gøre sit arbejde ordentligt, så vi har investeret i at skabe nogle bedre arbejdsforhold. Det koster selvfølgelig noget, men så får vi også noget i den anden ende. Udover det lave sygefravær har vi også færre ledige og færre ledige på sygedagpenge, fortæller han til Fyens Stiftstidende.

Forundret over sygefraværstal

I Kerteminde Kommune er har borgmester Hans Luunbjerg flere forklaringer på, at Kerteminde ligger i den dårlige ende af skalaen.

- Vi har en økonomi i kommunen, der betyder, at vi har skulle gennemføre en spareplan. Og det er svært at nedbringe sygefraværet samtidig med, at medarbejderne skal løse deres opgaver hurtigere. Men vi er i gang med at uddanne vores ledere, så de kan blive bedre til at håndtere dagligdagen. Og på den måde skabe et bedre arbejdsmiljø, fortæller han.

Forskel på klientel

De kommunalt ansatte har med 15,3 sygedage i snit et markant højere sygefravær end de ansatte i andre sektorer.

Til sammenligning udgjorde det gennemsnitlige sygefravær i staten sidste år 8,4 sygedage, mens tallet for regionerne var 13,3 dage.

Glostrup topper med 19,4 sygedage.

Det kommer ikke bag på seniorforsker ved Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet, Thomas Lund, at der er så stor forskel på sygefraværet i kommunerne. Overfor Ugebrevet A4 peger han på, at geografien kan spille en afgørende rolle i forhold til niveauet af sygefravær.

- Der er bare nogle områder i landet, hvor det klientel, man har med at gøre i den kommunale sektor, er tungere end i andre dele af landet. Der er enorm forskel på at være på indre Nørrebro (i København, red.) eller i Nordsjælland, siger Thomas Lund.

Vallensbæk Kommune har landets laveste sygefravær på 12,8 procent.

  • Michael Bager

    Af:

    Jeg er journalist på Jysk Fynske Mediers aktualitet-, samfunds- og erhvervsredaktion i Odense. Jeg skriver både til Fyens.dk, Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis. Jeg har tidligere været mad- og boganmelder på avisen, arbejdet som webjournalist og været nyhedsredaktør på den tidligere radio Klubben i Fynske Medier, Jeg bor i Odense med min datter.