Langtidssygefraværet for fynske betjente er steget de seneste år. Over 30 procent mere fravær i 2015 end 2014. Ingen umiddelbar sammenhæng med overarbejdstimer, mener tillidsmand.

Opdateret den 1. marts 2016. Der blev først skrevet, at der var en fraværsstigning på 30 procent fra 2013 til 2015. Denne stigning skete fra 2014 til 2015. Stigningen fra 2013 til 2015 lød på 22 procent.

De fynske betjente melder sig mere langtidssyge end tidligere. Antallet af dage, hvor betjente hos Fyns Politi er registeret langtidssygemeldte, er steget markant de seneste år.

I 2014 var langtidssygefraværet på 3,75 dage pr. politibetjent. I 2015 var hver betjent i gennemsnit 4,9 dage langtidssyg. Det er en stigning på mere end 30 procent.

Det øgede langtidssygefravær er ikke noget, der bekymrer formand for Fyns Politiforening Steffen Daugaard.

- Jeg synes ikke, de tal er alarmerende. Der er altid udsving, og vi kan ikke sige, at der fordi det eller det. Der er ingen tvivl om, at vi har travlt, men det har ikke noget med sygemeldinger at gøre, siger han.

- Ikke overarbejdets skyld

En del af Fyns Politis 620 betjente er placeret udenfor Fyn enten ved grænsen eller i København. Sidste år havde fynske betjente 60 procent flere overarbejdstimer end i 2014.

Steffen Daugaard mener ikke, at det øgede pres gør betjentene mere langtidssyge.

- Jeg ser ikke umiddelbart nogle paralleller og vi kan ikke sige, at det skyldes noget konkret. Vi har en mængde langtidssyge, som muligvis skal sygepensioneres. Det kan være en af forklaringerne, siger Steffen Daugaard.

Betjente kan blive pensioneret, hvis de får en varig skade, der gør, at de ikke kan fortsætte deres arbejde hos politiet. Det kaldes også svagelighedpension.

- Sådan nogle sager tager tid. En periode kan vi godt have flere og i andre perioder har vi færre. Og lige for tiden kan jeg se, vi har lidt flere. Det gør at langtidssygefraværet stiger, siger han.

Fokus på syge betjente

Fyns Politi har fokus på de betjente, der er så uheldige at blive meldt langtidssyge og de gør flere aktive indsatser for at nedbringe tallet.

Blandt andet har de en aftale om forholdsvis hurtigt at kontakte betjentene, når de melder sig syge for at høre, hvordan de har det.

Derudover indførte de for et par år siden en ordning, hvor langtidssygemeldte betjente kunne blive deltidsraskmeldte.

- Vi har mange eksempler på, at det giver et godt resultat. Hvor de måske ikke kan klare 37 timer, men måske 12 eller 15 timer alt efter, hvad de har fejlet. Der ser vi ser, at de kommer hurtigere tilbage igen, siger Steffen Daugaard fra Fyns Politi.

Også andre politikredse oplever en stigning i langtidssygemeldinger. Hos Midt- og Vestsjællands Politi er langtidssygefraværet steget med 109 procent siden 2013, mens det i København er steget med 40 procent. Det skriver P4 København.

  • fyens.dk