Sundhed

De første vagtlæger i Region Syddanmark kvittede allerede jobbet inden jul. Men den seneste uges tid har mange andre på grund af et nyt gebyr fulgt trop.

Vejle: Én for én siger de syddanske vagtlæger stop.

De vil ikke betale et gebyr, som de pålægges, fordi de fra årsskiftet skal registreres som et selvstændigt behandlingssted. Det vedtog Folketinget i 2016.

22. december havde 13 sagt jobbet op, men det tal er bare støt vokset henover julen og nytåret.

Tirsdag ved middagstid har det rundet 65, fortæller Frank Ingemann Jensen, der er chef for Praksisafdelingen i Region Syddanmark. Inden opsigelserne begyndte at tikke ind, havde man rundt regnet 275 vagtlæger i regionen.

Jeg forestiller mig ikke, at vi står værre end vores kollegaer rundt i landet.

Frank Ingemann Jensen, chef for Praksisafdelingen

Et landsdækkende problem

- Det er temmelig mange, ja. Det er en unik situation, vi står i. Jeg har aldrig oplevet noget lignende, siger han om de mange opsigelser.

Fra årsskiftet blev alle landets vagtlæger pålagt et årligt gebyr på 4000 kroner. Almindelige praktiserende læger betaler i forvejen gebyret, så for dem er det ikke nyt. Men det er det til gengæld for læger ansat på sygehusene.

Det nye gebyr er indført for at finansiere det risikobaserede tilsyn, som skal være med til at sikre patientsikkerheden.

I Praksisafdelingen er man bevidst om, at der er tale om en landsdækkende problemstilling. Alligevel vil chefen tage kontakt til de fire andre regioner for at høre, om de i tilsvarende grad oplever en flugt af vagtlæger.

- Jeg forestiller mig ikke, at vi står værre end vores kollegaer rundt i landet. Men det er klart, at jeg bliver nødt til at tjekke op på det, forklarer Frank Ingemann Jensen.

Bare toppen af isbjerget

Men vi har indtil videre kun set toppen af isbjerget. Det mener i hvert fald vagtlægechef Ole Holm Thomsen, der for en god uge siden sagde til TV SYD, at han spår endnu flere opsigelser.

- Der kommer sandsynligvis flere opsigelser. Potentialet er, at 160 vagtlæger i Region Syddanmark stopper med at køre som vagtlæge, udtalte han.

Det er uvist, hvor mange af de berørte vagtlæger der kommer fra Vejle.

Ifølge Praksisafdelingen chef giver det heller ingen mening at tale om geografi i denne sammenhæng. Lægens bopæl er ikke nødvendigvis afgørende for, hvor han eller hun har sit arbejdssted og indgår i vagtlægeordningen.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
2
Lægeformand om gebyr: Yngre læger rammes urimeligt hårdt

Lægeformand om gebyr: Yngre læger rammes urimeligt hårdt

3
Læger protesterer over gebyr: Minister blander sig i vagtlægeflugt

Læger protesterer over gebyr: Minister blander sig i vagtlægeflugt

61 vagtlæger dropper jobbet i protest

61 vagtlæger dropper jobbet i protest