Svensk astronaut: Oplevelsen i rummet opvejer det fysiske pres


Svensk astronaut: Oplevelsen i rummet opvejer det fysiske pres

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kroppen er tung og påvirket efter en tur i rummet, men det er hele besværet værd, fortæller svensk astronaut.

Det er en hård omgang, som Andreas Mogensens krop skal igennem, efter at han har været en tur i rummet.

Det fortæller den svenske astronat Christer Fuglesang til Ritzau. Han var som den første skandinav nogensinde en tur i rummet og har selv været af sted på flere rummissioner, senest i 2009.

Efter flere dage i vægtløs tilstand bliver kroppen således påvirket, når den igen bliver udsat for det atmosfæriske tryk på Jorden, fortæller den svenske astronaut.

- Man føler sig vældig tung. Balancen er utrænet, man dingler, når man går, og blodet pumper rundt i hovedet på én. Jeg var meget tung og træt den første dag tilbage på Jorden. Det varede en to-tre dage, før det gik over, siger Christer Fuglesang.

Han understreger, at det kan være meget individuelt, hvor lang tid der går, før kroppen igen tilpasser sig.

Alligevel er Christer Fuglesang ikke i tvivl om, at lidelser som forstyrret balancesans, hovedpine, synsforstyrrelser og rumsyge er det hele værd.

- Det er en fantastisk oplevelse, så jeg synes, at det fysiske pres er en lille pris at betale for at være med på rejsen, fortæller han.

Danske Andreas Mogensen har tidligere fortalt, at han oppe på rumstationen har haft for travlt til at have hjemve, og det kan den svenske astronaut godt genkende.

- Mens man er oppe på rumstationen, har man så mange opgaver, man skal fuldføre, at man ikke rigtig tænker over, at man er væk. Man arbejder bare, siger Christer Fuglesang, der også husker følelsen i kroppen, når det var tid til at vende hjem til Jorden.

- Jeg tænkte, at det var lidt tungt, at jeg skulle hjem allerede, men samtidig ville jeg gerne se min familie. Så det var med lidt blandede følelser, siger han.

Christer Fuglesang var første gang i rummet i 2006.

Svensk astronaut: Oplevelsen i rummet opvejer det fysiske pres

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce