Svendsen versus Holst - igen


Svendsen versus Holst - igen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Rødding-forliget holdt ikke - regionens to toppolitikere atter uenige om det bærende sygehus i Sønderjylland

Mens den politiske ro har sænket sig om den fremtidige sygehusstruktur på Fyn, så er regionsrådets to topfigurer endnu en gang raget uklar om det bærende sygehus i Sønderjylland.

Og næstformand Poul-Erik Svendsen (S) står til at vinde opgøret imod regionsrådsformand Carl Holst (V), når afgørelsen falder på regionsrådsmødet den 23. juni.

Spørgsmålet, der vil skille vandene i regionsrådet, er: Skal et nyt sygehus i Sønderjylland placeres i stationsbyen Kliplev syd for Aabenraa eller i den større Gråsten vest for Sønderborg?

Holst peger på Kliplev, Svendsen peger på Gråsten - og Svendsen synes at kunne samle et knebent flertal.

Uenigheden rækker helt tilbage til efteråret 2005. Her var der valgkamp op til det første valg til regionsrådet, og Poul-Erik Svendsen satsede på at høste stemmer på Als, hvor Carl Holst havde gjort sig upopulær i vide kredse.

Som sønderjysk amtsborgmester havde Holst satset på Aabenraa Sygehus som det bærende - med en tilsvarende neddrosling af Sønderborg Sygehus.

Følgelig pegede Svendsen på Sønderborg som akutsygehus, hvilket gav Socialdemokraterne et pænt valg, men ikke nok til at erobre formandstaburetten i regionsrådet. Den satte Holst sig på.

Ikke desto mindre fandt Svendsen og Holst sammen på valgnatten, og striden om det sønderjyske akutsygehus blev pakket ned for en lang periode.

Men den poppede op igen, da den store sygehusplan skulle vedtages i slutningen af 2007. Ud fra læresætningen, at brede flertal er bedst, når der skal træffes store beslutninger, inviterede Holst i 11. time Svendsen til hemmeligt forligsmøde i hjembyen Rødding, og under hyggelige former fandt herrene sammen om et kreativt kompromis: Når regeringen nu afsætter en masse milliarder til nyt sygehusbyggeri, så nedgraderer vi både Aabenraa og Sønderborg og bygger et nyt i mellem de to byer. Keine hexerei, og så videre.

Hvad er midt i mellem?

Men midt i mellem, hvad er det? Arealet med nøjagtig lige langt til de to byer var ikke velegnet, og så var den klassiske konflikt aktuel igen:

Holst: Kliplev ved Aabenraa. Svendsen: Gråsten ved Sønderborg - med den tilføjelse, at hvis der ikke bliver penge til at bygge nyt, så skal Sønderborg udbygges.

Ud over sit eget parti kan Svendsen regne med De Konservative og formentlig også SF og Lokallisten, hvilket i alt er flere end de nødvendige 21 stemmer.

Holst og Venstre bakkes op af Dansk Folkeparti og De Radikale - i alt 16.

Det er planen for, hvordan den store akutplan skal gennemføres, som regionsrådet træffer beslutning om, og derefter sender i høring.

På Fyn er der ikke lagt op til overraskelser. Der skal inden for en halv snes år bygges et nyt OUH, og akutberedskabet i Svendborg bevares. Sygehusene i Faaborg og Ringe lukker om nogle år.

Svendsen versus Holst - igen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce