• Politibetjent og byrådskandidat i Svendborg René Haahr (V) stod søndag eftermiddag ansigt til ansigt med de FC København-tilhængere, der gik amok på politi og kontrollører.
  • Han kritiserer politiledelsen for at give bøllerne for lang snor.
  • Opdateret med kommentarer fra Vestegnens Politi

Det var med følelsen af ikke at have gjort det rigtige, da Svendborg-betjenten René Haahr stod foran en gruppe såkaldte fodboldfans søndag eftermiddag på Brøndby Stadion og blev beskudt med fyrværkeri samt overdænget med kasteskyts og skældsord.

I kampens slutminutter begyndte omkring 50-60 tilhængere af udeholdet, FC København, at fyre fyrværkeriet af og kaste ting ned mod kontrollørerne i orange veste. Angrebene fortsatte, da kampklædte betjente løb ind på banen og hen til afsnittet, hvor det også kom til direkte sammenstød mellem gruppen af tilhængere og politi.

Balladen i Brøndby

Ved søndagens kamp mellem Brøndby IF og FC København blev i alt seks personer anholdt. Omkring 20 personer er siden sandsynligvis blevet genkendt på videooptagelser fra Brøndby Stadion, og politiet regner derfor med, at man senere vil kunne sigte flere for optøjerne.Ingen af de seks anholdte blev fremstillet i grundlovsforhør med krav om varetægtsfængsling. De er alle løsladt, men Vestegnens Politi opretholder sigtelserne mod dem.

Der blev registreret 42 lovovertrædelser i forbindelse med kampen.

Men det kunne alt sammen være undgået, hvis man spørger René Haahr, der sammen med sine fynske kolleger var udstationeret på dagen for at holde styr på de tilrejsende FCK-tilhængere.

Allerede inden kampen viste de aggressive tilskuere, hvad de havde planer om, og det var i den svendborgensiske politimands øjne en klokkeklar ledelsesfejl, at man ikke allerede her greb ind over for ballademagerne.

- Vi syntes alle sammen, at det var latterligt og savnede, at ledelsen tog hånd om det. Det var pinagtigt at være med til.

- Hvis politiet havde levet op til sin handlepligt inden kampen, havde man taget dem ud af spillet og undgået efterspillet. De havde vist en ond vilje, og man kunne ikke forvente andet af dem.

- Så det er helt vanvittigt, at man ikke fik dem anholdt og bortvist fra kampen, så det kunne blive en festlig fodboldkamp i en flot kulisse, hvor folk kunne tage deres børn uden at frygte noget. I stedet risikerede de at blive ramt af fyvrærkeri og måtte se kontrollanter og betjente komme til skade, siger René Haahr, der også er byrådskandidat for Venstre i Svendborg.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Stormede stadion

René Haahr og hans kolleger nåede ikke engang frem til Politiskolen i Brøndbyøster, hvor de skulle have været briefet om dagens opgave. Undervejs fik de besked på at køre direkte til S-togstationen for at modtage en større gruppe FCK-tilhængere, som var ankommet tidligere end beregnet.

De var omkring 40-50 personer, og nogle af dem begyndte at maskere sig, selv om det er forbudt. Nogle havde synlige banderelaterede tatoveringer. Andre bar AK81 T-shirts (en støttegruppe til rockergruppen Hells Angels, red.). Det var også tydeligt at se, at der stak fyrværkeri op af deres poser.

René Haahrs delingsfører meldte det ind til kommandocentralen, uden at de blev bedt om at reagere på det.

Under sådan en aktion følger ledelsen med på direkte billeder fra helikopter og en bil, mens gruppen marcherer mod stadion, der stadig var tomt.

Da de ankom, begyndte tilhængerne at fyre fyrværkeri af mod politi og kontrollører.

- Det var sikkert for at skabe panik, for derefter væltede de et midlertidigt hegn, stormede ind på stadion og løb op på udebaneafsnittet. De smed med alt, de kunne få fat i, og råbte og skreg. Vi kom ind med to delinger, cirka 60 mand, og det var teknisk set en ideel situation for os, fordi de var på et betonafsnit, hvor de ikke kan komme væk.

- Vi dækkede de eneste to udgange, så havde jeg været chef, havde jeg fået anholdt alle sammen, sat dem ned, visiteret dem og taget dem ud en ad gangen, sigtet for overtrædelse af ordensbekendtgørelsen og bortvist med karantæne, forklarer René Haahr.

Men det skete ikke, selv om delingsføreren meddelte kommandocentralen, at gruppen var under kontrol, og der let kunne foretages anholdelser.

- Deres talsmand kom så ned og sagde, at nu ville de gerne have lov til at gå ud, og vi skulle ikke røre dem, for så ville de gå amok. De skulle ind gennem den rigtige indgang, visiteres og vise billetter, og de fik simpelthen lov til at gå ud og komme ind igen som almindelige fodboldfans, husker René Haahr.

De havde øjensynligt fyrværkeri med ind igen, og det førte til de scener i slutningen af kampen, hvor den måtte afbrydes ved stillingen 1-0 til Brøndby i kampens overtid. Her blev mindst en kontrollant ramt af kasteskyts, som sendte ham i jorden, inden flere delinger af politifolk løb ind på banen og hen til udebaneafsnittet.

Dybt frustreret

René Haahr er stadig dybt frustreret over de beslutninger, politiledelsen tog. Det samme har hans kolleger været.

- Vi var helt oppe at ringe ude i bilerne bagefter. Vi kunne have gjort noget med det samme, og så havde vi samtidig sendt et signal til dem om, at man ikke bare kan opføre sig sådan. Men de fik tværtimod unødig lang snor. Vi syntes alle sammen, at det var latterligt og savnede, at ledelsen tog hånd om det. Det var pinagtigt at være med til.

Gennem 18 år har han været stolt af at være politibetjent, men søndagens oplevelse slider.

- Vi sad og regnede på det bagefter. Vi var cirka 400 betjente. Med tillæg for tilkald, 12-timers tjeneste, aftentimer, brug af helikopter og det hele, har det været en indsats, der kostede på den gode side af to millioner kroner. Når man så også sidder som politiker i en kommune af Svendborgs størrelse, tænker man, at de penge godt kunne være brugt her. Og vi er nødt til at bruge de samme ressourcer næste gang, konstaterer han.

Det har ikke været muligt at komme igennem til Københavns Vestegns Politi for at få en kommentar til kritikken af indsatsen i Brøndby. Presseafdelingen holder ferie, og vagtchefen svarer ikke på telefonen.

Til Ekstra Bladet siger politiinspektør Mogens Lauridsen:
- Det var vurderingen fra vores indsatsledere på stedet, at risikoen ved at foretage anholdelser af de indtrængende på stadion ville være for stor. For hvis de ringede videre til andre fans og fortalte, at de blev anholdt ville det måske skabe yderligere ballade blandt de andre ventende fans ude foran. Og så ville tingene eskalere yderligere. Det havde vi ikke ressourcer til, siger politiinspektør i Københavns Vestegns Politi, Mogens Lauridsen til Ekstra Bladet.

  • Byline billeder

    Af:

    Jeg er journalist og nyhedsredaktør på Fyens Stiftstidende og Fyens.dk. Med udgangspunkt i samfundsdelen af aktualitet-, samfunds- og erhvervsredaktionen i Odense skriver jeg primært om forhold i Region Syddanmark - herunder sygehusvæsenet og akutområdet. Tidligere har jeg arbejdet som erhvervsjournalist på avisen og har desuden en fortid på Jydske Vestkysten samt artikelbureauet Storyhouse. Privat bor jeg i Odense og har to børn.

Mere om emnet

Se alle
3
Debat: Bare en fodboldkamp

Debat: Bare en fodboldkamp

SDU-forsker: FCK's fans ville sende signal til hooliganmiljø

SDU-forsker: FCK's fans ville sende signal til hooliganmiljø

25
Efter fodboldballade: Er det fair, at samfundet betaler for bøllerne?

Efter fodboldballade: Er det fair, at samfundet betaler for bøllerne?