• Radioforhandler, stribonit og ridder af Dannebrog Svend Åge Hansen har mødt den nu afdøde prins Henrik ved mange lejligheder og fik i 2006 en skulptur af prinsgemalen til den mindre by uden for Middelfart.
  • - Han var et utroligt behageligt og humoristisk menneske, siger han.

Hvis man kører til Strib ad Strandvejen fra Middelfart, vil man lige før byskiltet kunne se en tre meter høj bronzeskulptur af en frodig kvinde.

Under skulpturen kan man se en kongekrone og et stort H. Det er nemlig den nu afdøde prins Henrik, der har lavet den.

- Det var faktisk min søns idé, men jeg troede ikke på, at det kunne lade sig gøre, siger Svend Aage Hansen.

Han har i mange år drevet Bang & Olufsen-butikken i Strib og har i næsten lige så mange år været formand for Sophiæodde Saluteringslaug, der siden slutningen af 80'erne har saluteret Kongeskibet med løse kanonskud, hver gang det har sejlet forbi i Lillebælt.

Og en aften i 2006 foreslog sønnen Daniel at tage det royale engagement til et nyt niveau og få prins Henrik til at lave en skulptur til Strib.

- Han havde set en udsendelse i fjernsynet fra slottet i Caix, hvor han havde set en lille version af skulpturen. Og så lavede vi lidt sjov med, at jeg ville ringe til prinsen og bede ham om at lave en skulptur til os.

Næste dag gjorde Svend Aage Hansen dog alvor af spøgen og ringede til kongehuset for at høre, om det ville være muligt at få sat en skulptur af prins Henrik op i Strib. Han fik kontakt til kammerherren, som dog forberedte ham på, at han nok ville få et afslag.

- Men tre-fire uger efter blev jeg kaldt til møde med prins Henrik på Amalienborg, hvor vi kiggede på forskellige skulpturer, han havde lavet, siger Svend Aage Hansen.

Lidt for pikant

På Amalienborg viste prins Henrik ham blandt andet en skulptur af en kvinde, der sidder overskrævs på en mand, men den var lige en tand for pikant til formålet.

I stedet faldt valget på en af prins Henriks første skulpturer, som efterfølgende blev lavet i en større version i Italien og indviet af prinsen selv i foråret 2007.

- Jeg havde jo egentlig ikke troet på, at det kunne lade sig gøre. Men det lykkedes, siger Svend Aage Hansen.

Slået til ridder af prinsen

Han har siden mødt prinsgemalen ved flere lejligheder og givet ham en kanon til hans 75-års-fødselsdag, en Napoleons-sabel til hans 80-års-fødselsdag og senest en fransk paté til jul, som han fik den kendte kok Jean-Louis Lieffroy til at lave.

Han blev dog alligevel overrasket, da han og fem-seks andre fra saluteringslauget var på besøg på Fredensborg i forbindelse med prins Henriks 80-års-fødselsdag for tre år siden.

- Kammerherren spørger, om jeg ikke vil følge med ind ved siden af. Og så står jeg pludselig i marmorsalen og bliver slået til ridder af Dannebrog af prins Henrik, fortæller Svend Aage Hansen.

Han mener, at pressen indimellem har været for hård ved prinsen.

- Nogen medier har fokuseret meget på det negative omkring prins Henrik, som hurtigt kan komme til at overdøve de positive ting. Jeg har altid oplevet ham som et utroligt behageligt og humoristisk menneske, siger han.

  • Nyeng_Jonas_Ancher_(2015)_008

    Af:

    Når jeg er på arbejde, skriver jeg både langt og kort om menneskers meninger og liv og om magtmisbrug og udfordringerne i det samfund, vi alle er en del af. Når jeg ikke er på arbejde, lever jeg mit liv i Strib på Vestfyn med min kone og vores to børn. Hvis du har en historie, er du velkommen til at kontakte mig pr. mail eller telefon.

Mere om emnet

Se alle
1
Sådan husker vi prins Henrik: Spøgefugl, supersej, digterprins og en aggressiv gravhund

Sådan husker vi prins Henrik: Spøgefugl, supersej, digterprins og en aggressiv gravhund

Prins Henrik bragte Europa til Danmark: En brobygger i jantelovens land

Prins Henrik bragte Europa til Danmark: En brobygger i jantelovens land

1
Debat: - Vi er blevet fattigere efter prins Henriks bortgang

Debat: - Vi er blevet fattigere efter prins Henriks bortgang