Svanes analyse: DF kan godt vente med stramninger, LA kan ikke vente med skat

Avisen Danmarks politiske redaktør Elisabet Svane.

Svanes analyse: DF kan godt vente med stramninger, LA kan ikke vente med skat

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hun var bare på vej ind til gløgg, DF's Pia Kjærsgaard, som hun hviskede, da hun sammen med Venstres Søren Gade ilede forbi det store presseopbud foran Statsministeriet. For samtidig med, at statsminister Lars Løkke Rasmussen, (V), for tredje dag i træk forhandlede med DF - og internt i regeringen med Liberal Alliance - for at undgå at tabe regeringsmagten, var folketingsmedlemmerne fra de fire blå partier inviteret til julegløgg. Derfor kom de dryssende forbi, hver fra sit kontor, mens DF's Kristian Thulesen Dahl igen og igen forklarede pressen, hvorfor DF ikke ville lave skattereform, udlændingestramninger og finanslov i et hug.

Da han endelig slap pressen og gik ind i Statsministeriet, hvor han var ventet, startede han og Løkke med at gå og få et glas gløgg. Mens regeringens liv og samme blå families politiske liv var i fare få meter derfra, nemlig inde på Løkkes kontor, hvor forhandlingerne om forlig eller forlis føres.

Derfor kunne Løkke ifølge kilder heller ikke helt lade være med at smile, da han ønskede glædelig jul til hele den blå familie og håbede, at det også var ham, der stod for invitationen næste år. Samtidig blev det bemærket, at fremtrædende blå familie-medlemmer ikke var med. Nemlig LA's Anders Samuelsen og LA'´'s Simon Emil Ammitzbøll-Bille. Man måtte forstå, at de havde andet at se til end blå familie-hygge.

For mens både Venstre og Konservative er klar til at føje DF, står LA fast. Tirsdag stod det lysende klart for dem, at det var de nødt til. Først blev det klart for dem, da DF tirsdag middag gentog opfordringen til at dele finanslov fra skatteaftale/udlændingestramninger. Endnu klarere blev det, da det gik op for dem, at deres regeringskolleger, først Venstre, kort tid efter Konservative, på de indre linjer lod forstå, at de var klar til at følge DF. At de var klar til at udskyde den skattereform, LA har lagt så meget prestige i med fare for, at den ville ende med at blive ingenting.

Da Lars Løkke onsdag tog sagen på sit bord onsdag og talte om, at "faktorernes orden er ligegyldig", stoppede LA's pragmatisme. Derfor begyndte de allerede her at tale om både valg og muligheden for at gå ud af regeringen. Det er siden rettet ind til valg, mens det nu var Venstre, der taler om muligheden for en dronningerunde i tilfælde af forlis. Til gengæld har LA skærpet tonen så meget, at det ellers forbudte v-ord, valg, siges højt af partiformand Anders Samuelsen.

For at forstå, hvorfor det er så vigtigt for LA at få skattereformen igennem nu og ikke bare vente en måned eller to, handler det netop om at de to andre regeringspartier var klar til at føje DF. Og dermed efterlade LA i det, de selv opfatter som stikken.

For der er ingen garanti for en skattereform, hvis den udskydes en gang til og ikke er koblet op på en finanslov. Og set med LA-øjne er der i det udspil, der ligger på bordet og som dagbladet Politiken har offentliggjort, allerede barberet mange LA-ønsker væk, mens DF har fjernet noget nær resten. Derfor ser LA det som den totale ydmygelse, hvis de igen skal vente. Som de har ventet siden sommeren 2015, hvor de først kravlede op i træet, siden blev regeringsparti og vel at mærke et ret så pragmatisk et af slagsen. F.eks. er det ikke dem, men Venstre, der slår sig i tøjret, når DF skruer op for udlændingestramninger, hvor DF har et righoldigt katalog at byde på.

På samme måde har LA det med skat. Og at forestille sig, at de i denne valgperiode slet ikke får noget på skat, er det samme som at forestille sig, at DF i en benhård forhandling ikke fik noget på udlændinge. Nej, vel?

Derfor er hver dag uden en skattereform en ydmygelse for LA. Mens DF fint kan vente med at få vedtaget sit krav om udlændingestramninger, i dette tilfælde en helt grundlæggende ændring af vilkårene for folk med midlertidigt ophold.

Det er klassisk DF at kræve massive stramninger, meget får de igennem, mens en del bremses. DF tager, hvad de kan få og gør samtidig deres vælgere klart, at de er klar til at gå meget længere end andre partier. Det er ikke blevet mindre, efter at Nye Borgerlige er kommet på banen, men det er heller ikke nyt. Det har DF altid gjort.

Tag f.eks. kravet om permanent grænsekontrol. Det harmonerer dårligt med medlemskabet af EU og Schengen-samarbejdet, men DF fremsætter det igen og igen. Og kan de ikke få det hele, vil de i første omgang gerne have permanente skure på grænsen.

Som ikke-regeringsparti behøver DF nemlig ikke at få vedtaget sin politik. Bare man klart og tydeligt fortæller vælgerne, hvad den handler om. Mens LA som regeringsparti er nødt til at levere. Det er forskellen fra før til nu. Før kunne LA også stille de vildeste skatteforslag for at påvirke de andre partier. Nu sidder de i regering. Nu skal de ikke kun påvirke, de skal levere og hvis ikke de kan levere på deres kerneområde skat, er der ingen grund til at sidde i regering.

Derfor slås de så hårdt for at kæde finansloven og skatten og udlændingestramningerne sammen. Mens Lars Løkke Rasmussen på sin side slås for at finde kompromiset, der kan redde hans regering. Eller i hvert fald hans post som statsminister.

Dramaet fortsættes...  

 

Som ikke-regeringsparti behøver DF ikke at få vedtaget sin politik. Bare man klart og tydeligt fortæller vælgerne, hvad den handler om. Mens LA som regeringsparti er nødt til at levere.
 

Svanes analyse: DF kan godt vente med stramninger, LA kan ikke vente med skat

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce