Svane: Det var den mest naturlige løsning på regeringskrisen

Elisabet Svane.

Svane: Det var den mest naturlige løsning på regeringskrisen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Analyse

Så skete det mindst overraskende: Liberal Alliance meddelte, at de stemmer for den finanslov, den regering, de selv er medlemmer af, på fredag. Det turde være en selvfølge, men sådan har forholdene i den politiske industri som bekendt ikke være de seneste uger. Og det var også en mærket udenrigsminister Anders Samuelsen, der ene mand måtte lægge sig ned og meddele, at ja, truslerne var taget af bordet, og julefreden kunne sænke sig. Det var en bodsgang efter højlydte tweets og Facebook-opslag om trusler mod finansloven og løfter om historisk store skattelettelser, da udenrigsministeren påtog sig sin del af ansvaret for de senere ugers cirkus på Christiansborg.

Klokken 19 i aftes sluttede den del af forestillingen, og i LA er der både glæde og ærgrelse. Glæde over, at det gik, som gamle folk på gården ønskede, at det skulle gå. Ikke fordi de synes, det er retfærdigt, men fordi de kunne se, hvad konsekvenserne af at vælte sig selv ville være: At magten ville svinge over til Socialdemokratiets Mette Frederiksen og at skylden for sammenbruddet i det borgerlige Danmark ville blive placeret ét sted. Hos LA. Og på én person: Anders Samuelsen. Som en LA-kilde sagde for et par dage siden, var partiets frygt, at Samuelsen simpelthen ville blive smadret i offentlig kritik. At prisen ville være af en størrelse, som selv stålsatte øjne ikke kunne forestille sig.

Andre i LA betegner løsningen som en dårlig løsning blandt andre dårlige løsninger. Men siger samtidig, at det nok er det mest fornuftige, selvom partiet nu igen skal høre på, at de kravler op i træerne for lige så larmende at hoppe ned igen.

Men det var det, der skulle til, hvis LA skulle forblive i regering. Og det var det, der skulle til, hvis det borgerligt-liberale Danmark, med statsminister Lars Løkke Rasmussens, (V), ord skal have en fremtid. Som han sagde på aftenens pressemøde:

'Derfor står det borgerligt-liberale samarbejde ved en skillevej: Vi kan enten falde eller rykke sammen. Regeringen ønsker og har valgt det sidste'.

Spørgsmålet er så, om DF er med på at blive talt med i den familie, for det er efterhånden et stykke tid siden, DF rykkede ind på den politiske midte. Stadig med Lars Løkke som foretrukken statsminister, men uden den stærke binding, som vi så i 00'erne. DF står mere frit nu.

Og har ikke travlt, når forhandlingerne, uden bagkant, om skatteaftale og udlændingestramninger fortsætter til januar. Fordi det hver eneste dag, der forhandles, vil stå det lysende klart, hvad DF vil og det har partiet hidtil levet godt af. Det behøver ikke altid at blive vedtaget.

Modsat med LA, som i over to år har krævet skattelettelser og nu igen får dem udskudt. Fordi det var nødvendigt. LA føler selv, at de har taget en for holdet, for i hele processen har LA savnet støtte fra Venstre og Konservative. Det er en samlet regering, der oprindeligt koblede skatteaftalen sammen med finansloven, men da det kom til DF-krav om at skille tingene ad, var V og K klar til det. LA var ikke. Og i stedet for at æde den i stilhed, gjorde LA det, som LA gør: Lider i al offentlighed. Og med lyd på.

Partiet har i den grad også savnet støtte og sammenhæng fra statsminister Lars Løkke Rasmussen og derfor var der stor glæde på LA's gang, da Løkke sagde, at det undrede ham, at skattelettelser for de lavestlønnede skulle kædes sammen med hårde udlændingestramninger. Det glædede dem også, da han gav LA ret i, at de var blevet bibragt en forståelse af, at både finanslov, skat og udlændinge skulle forhandles på en gang. Det var det, der skete den fredag, det hele eksploderede. Fordi DF, som havde møde med Løkke før LA, ifølge dem selv ikke var bibragt den forståelse. Mens LA omvendt fik at vide, at den var DF med på. Det var de som bekendt ikke, og enten har statsministeren udtalt sig meget uklart, eller også har han talt i politiske tunger for at købe sig tid.

Det vil han berette om i sine erindringer. I stedet vender han de milde toner mod LA, som tærskene i går og retter kritikken mod DF. Som han først skal se til januar.

Andre i LA betegner løsningen som en dårlig løsning blandt andre dårlige løsninger. Men siger samtidig, at det nok er det mest fornuftige, selvom partiet nu igen skal høre på, at de kravler op i træerne for lige så larmende at hoppe ned igen.

Svane: Det var den mest naturlige løsning på regeringskrisen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.