Svane; DF har allerede fået en sejr i højspændt, politisk drama

Politisk redaktør Elisabet Svane.

Svane; DF har allerede fået en sejr i højspændt, politisk drama

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Analyse

Sidste fredag, for præcis en uge siden, var det næsten som i gamle dage. Hvor DF's Kristian Thulesen Dahl og Venstres Claus Hjort Frederiksen sad omkring et bord, dækket op med to stykker med finanslov. Det var næsten som dengang i 00'erne, hvor Hjort sad i Finansministeriet og forhandlede finanslov med Thulesen Dahl.

Forskellen var bare, at Hjort ikke længere er finans-, men forsvarsminister, og at mødet foregik på Kristian Thulesen Dahls kontor. Med Hjort som fødselshjælper i en højspændt, politisk situation.

I den time, hvor pressen ventede foran Statsministeriet, fik Hjort, ifølge centrale kilder, overbevist DF om, at LA skulle have skatte-indrømmelser med i finansloven for at få dem til at sige ja. Før der var landet en skattereform. Kravet lød på skattefrihed for arbejdsgiverbetalte telefoner, prisen fra DF's side var et permanent håndværkerfradrag. Det hader LA. Men til gengæld fik de telefonerne.

Og så kunne der laves finanslov sidste fredag.

Indtil det politiske helvede brød løs, og hvor der stadig er lang vej mod ukendt mål, må man forstå på forhandlerne fra både regeringen og DF. De er dog nu gået ind i forhandlingsfasen og nået så langt, at de er enige om, hvad de er uenige om. En markant ændring fra den tilstand, der var for bare et par dage siden.

For LA er det bekymringen og eftertænksomheden, som har indfundet hos flere af de centrale figurer. Partiet står fast på kravet om både skat og udlændinge og finanslov senest 22. december, men tænker også tanken om, hvad der vil ske, hvis partiet ender med at vælte en borgerlig regering. Ét er man sikker på: Det vil blive et karaktermord på partiets leder, Anders Samuelsen. Og dermed reelt også på partiet, det er svært at adskille mand fra parti.

Omvendt: Hvis LA giver sig og stemmer en finanslov hjem mod at måtte udskyde en skattereform, fordi DF's udlændingestramninger ikke kan nås før den 22. december, vil det også blive tolket som en ydmygelse af netop Anders Samuelsen. At han igen er kravlet op i et træ og igen er tumlet ned uden at have fået noget ud af det.

Og mens partiets økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille taler om fremdrift i forhandlingerne, skal der ikke prikkes meget til andre LA'ere, før de taler om valg. Stemningen er spændt.

Omvendt ovre hos DF. Her har man allerede noteret sig en sejr.

For hvad der ikke hidtil er lykkedes for partiet, nemlig at gøre det klart for vælgerne, at DF ikke bare vil begrænse antallet af flygtninge og indvandrere, men også droppe integrationen for dem, der er her, er lykkedes i de sidste par ugers højspændte, politiske situation. Det forløb, som Thulesen Dahl kalder en børnehave, har bygget DF's udlændingepolitik op i LEGO-klodser og gjort partiets "paradigme-skifte" til et politisk begreb på linje med topskattelettelser.

Så uanset udfaldet af forhandlingerne, har DF allerede trukket et stik hjem. Nemlig at gøre det klart, at partiet ønsker, at begrebet "midlertidigt ophold" skal forstås så bogstaveligt, så flygtninge skal hjælpes til at tage hjem og ikke til at blive integreret i Danmark. I dag er det sådan, at man som flygtning skal vende hjem, hvis det er muligt, men også sådan, at internationale konventioner, som Danmark har skrevet under på, beskytter flygtninge mod at blive sendt tilbage til krigszoner og personlig forfølgelse.

Den kobling generer på ingen måde DF. Partiet vil i den grad gerne udfordre internationale konventioner og gøre det krystalklart, at det er dem, der forhindrer paradigme-skiftet i en større målestok.

For i en valgkamp, hvornår den end må komme, vil det være som flæskesteg på Thulesen Dahls kuglegrill at skulle kæmpe mod både integration og internationale organisationer i en og samme kampagne. Set med DF-øjne kan det kun blive godt.

Samtidig bliver det også understreget, at selv om både Venstre og Socialdemokratiet har nærmet sig og i lange stræk kopieret DF's udlændingepolitik, er det lige her, vandene skilles. Ved integrationen. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) lægger ikke skjul på det og i et interview med Socialdemokratiets nye udlændingeordfører, Matthias Tesfaye, i den socialdemokratiske Netavisen Pio, understreger han, at S er enige med DF i, at tilstrømningen af udlændinge skal holdes nede, men uenige med DF, når det drejer sig om integration. Her vil S styrke integrationen, siger partiets nyudnævnte udlændingeordfører.

Det gør ikke DF noget. Som en af partiets spidser siger:

- Det er jo godt, at vi er blevet mere enige med dem, men vi er jo ikke enige med dem i alt.

Underforstået: Vi vil gerne have noget for os selv på udlændingeområdet. Det har de så fået.

 

Det forløb, som Thulesen Dahl kalder en børnehave, har bygget DF's udlændingepolitik op i LEGO-klodser og gjort partiets "paradigme-skifte" til et politisk begreb på linje med topskattelettelser.
 

Svane; DF har allerede fået en sejr i højspændt, politisk drama

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.