Svamp og råd i historisk skib: Kræver to-cifret millionbeløb

Galeasen "Anna Møller" af Svendborg ligger i Nyhavn i København og er langtfra sejlklar. Masterne er taget ud, og der er råd og svamp i mange af plankerne.

Svamp og råd i historisk skib: Kræver to-cifret millionbeløb

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

“Anna Møller” af Svendborg ligger brak i Nyhavn med råd og gul tømmersvamp i plankerne. Skal hun ud og sejle igen, kræver det en saltvandsindsprøjtning på et tocifret millionbeløb

Det historiske træskib “Anna Møller af Svendborg" ligger stille og afpillet i Nyhavn i København. Der mangler maling over alt, masterne er taget ud og træværket er tydeligt råddent flere steder.

En skibstømrer har konstateret gul tømmersvamp i mange af plankerne, og det er ganske alvorligt. Svampen trives nemlig i det fugtige miljø og æder sig igennem hele skroget. Der gror rurer på skibets bund, flere planker mangler, og hun er, som en af skibets frivillige har udtrykt det, ”en ynk” at se på.

- Når man har at gøre med noget som svamp, er man nødt til at skille skibet ad for at se, hvor den er angrebet. Og det er det, vi har gjort. Nu skal vi ud for at skaffe nogle penge for at få den i søen igen, siger Peter Henningsen.

Museet vurderer, at der skal omkring 13 millioner kroner til at få skibet renoveret på en historisk korrekt måde. Og selvom det er dyrt, kan det let blive meget dyrere.

"Anna Møller" ligger overdækket i havnen, men det er tydeligt at se, at der mangler vedligehold.

En halv ”Bonavista”

I Marstal har de restaureret et tilsvarende skib, "Bonavista" som løb op i 26 millioner kroner. Og så er det ikke færdigt endnu.

- I det hele taget er det helt ufatteligt dyrt at renovere gamle træskibe. Problemet med ”Bonavista” var, at først da vi begyndte at skille den ad, kunne vi se, hvor slemt det stod til. Og med ”Bonavista” stod det desværre meget slemt til, siger han.

- Kunne du forestille dig, at det samme kunne være tilfældet med ”Anna Møller”?


- Ja, det kan jeg sagtens. Jeg kan sagtens forestille mig, at det står værre til, end vi tror. Det er man nødt til at være forberedt på med træskibe, for ellers er man naiv.

Gul tømmersvamp trives side om siden med andre svampearter og mos på museumsskibet
Gul tømmersvamp trives side om siden med andre svampearter og mos på museumsskibet "Anna Møller" af Svendborg.

Peter Henningsen er leder og overinspektør på Frilands- museet og ansvarlig for galeasen
Peter Henningsen er leder og overinspektør på Frilands- museet og ansvarlig for galeasen "Anna Møller". Han tror på, at skibet kommer til søs igen.

Svamp og råd i historisk skib: Kræver to-cifret millionbeløb

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce