Sundhedstjek splitter regeringen


Sundhedstjek splitter regeringen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Venstre skyder sundhedsministerens tanker om gratis sundhedstjek ned med barsk kritik.

Der var dyb undren blandt Venstres politikere, da de i går kunne læse sundhedsminister Jakob Axel Nielsens (K) tanker om et gratis sundhedstjek til befolkningen.

- Jeg blev dybt forbavset over den idé. For det første har vi ikke hørt et ord om det før. For det andet lægger ministeren op til noget, der er vanvittigt dyrt, siger Venstres fynske folketingsmedlem og tidligere minister, Britta Schall Holberg.

I Fyens Stiftstidende har sundhedsministeren blandt andet sagt, at han er meget åben over for en sundhedsundersøgelse af alle 40-60 årige for eksempel hvert tredje år.

Men tanken om, at læger skal kontrollere den enkelte borgers sundhedstilstand, er i klar strid mod de tanker, man ellers gør sig i regeringen.

Husk personligt ansvar

- Regeringen har lige sat et stort arbejde i gang, der hedder "det personlige ansvar". Hvis Folketinget nu skal til at lovgive om, at ethvert menneske skal ind og tjekkes hos den praktiserende læge, så er det stik imod tankegangen om, at vi hver især har et personligt ansvar, siger Britta Schall Holberg.

Jacob Axel Nielsens (K) venter lige nu på en rapport, som blandt andet skal pege på, hvordan danskerne kan ændre vaner og undgå livsstilssygdomme.

I den forbindelse sagde ministeren blandt andet:

- Det er muligvis et sundhedstjek, der skal til, hvor en læge siger "hør her kammerat, du er nødt til at lægge dine vaner om".

Det er ikke snak, de liberale regeringskolleger i Venstre kan lide at høre.

- Jeg synes, Folketinget er ved at udvikle sig til en moraliseringsmaskine. Med sådan et forslag signalerer vi jo, at folk ikke kan tænke selv. Det har jeg det meget dårligt med, siger Britta Schall Holberg.

- Det ligner en splittelse i regeringen?

- En splittelse kan man vel ikke tale om, for vi har slet ikke drøftet det, siger Schall Holberg.

Sagen op i dag

Det kommer de imidlertid til, for Venstres sundhedsordfører Birgitte Josefsen tager sagen op med ministeren allerede i dag onsdag.

De konservative tanker strider ikke blot mod Vensters grundholdninger. De kommer også på et meget uheldigt tidspunkt nu, hvor regeringen skal argumentere for, at der ikke er ret mange penge til kommunerne i det kommende budgetår.

- Der vil være utroligt stramme rammer for, hvor mange penge, kommunerne og regionerne kan bruge i den kommende tid. Så kan det jo ikke nytte, at vi vælter ud med sådan et forslag her, siger Britta Schall Holberg.

Mange virksomheder tilbyder i forvejen at tjekke deres ansattes helbred. Men det giver en skævvridning, hvis tilbuddet ikke gælder alle, advarer Lægemiddel Industriens Forening LIF.

Sundhedstjek splitter regeringen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce