Sundhedsstyrelsen overvejer nye drikke-råd

Sundhedsstyrelsen overvejer at lave nye anbefalinger til, hvor meget man bør drikke om ugen. De gamle kan misforståes.
Foto: colourbox

Sundhedsstyrelsen overvejer nye drikke-råd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sundhedsstyrelsen arbejder på nye anbefalinger for, hvor meget alkohol det er tilrådeligt at drikke. At drikke op til de aktuelle anbefalinger er ikke sundt.

Det er ikke sundt at drikke op til de henholdsvis 21 genstande for mænd og 14 genstande for kvinder om ugen, som er Sundhedsstyrelsens anbefalinger for alkoholindtag. Anbefalingerne markerer blot grænsen for, hvornår et alkoholindtag er blevet så stort, at sundhedssystemet skal gribe ind.

- Vi er klar over, at anbefalingerne kan misforstås, så man tror, at der ikke er en helbredsrisiko, hvis man holder sig til 21 og 14 genstande, men det er forkert, siger Else Smith, chef for Sundhedsstyrelsens Center for Forebyggelse.

Anbefalingen af 21 og 14 genstande er et absolut maksimum for, hvad man skal drikke. Drikker en person mere end anbefalet, skal sundhedssystemet gribe ind, fordi personen bevæger sig over i en decideret risikogruppe.

- Vi arbejder på nogle nye anbefalinger, hvor der også er en lavrisikogrænse for alkoholindtag, som man kan holde sig under, hvis man vil tilgodese sin sundhed, oplyser Else Smith.

Alkohol kan kædes direkte sammen med flere typer af kræft, og en netop offentliggjort undersøgelse fra WHO konkluderer, at risikoen for brystkræft stiger med 10 procent per glas alkohol, der drikkes.

Derfor anbefaler Kræftens Bekæmpelse en halvering af Sundhedsstyrelsens anbefaling af 14 genstande til kvinder.

Anbefalinger for alkoholindtag er dog mere komplicerede end for eksempel anbefalingerne for rygning, fordi alkohol er mindre skadelige for nogle grupper end for andre. Derfor kan Sundhedsstyrelsen ikke garantere, at der kan findes en såkaldt lavrisikogrænse.

- Vi skal også finde et niveau, hvor befolkningen vil høre på, hvad vi siger og foretage den lille justering, i stedet for bare at tænke, at det er for overdrevet, siger Else Smith.

Sundhedsstyrelsen overvejer nye drikke-råd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce