Sundhedsprofessor: Jordemødre kan godt lave andet end bringe børn til verden

Der er intet i vejen for, at jordemødre hjælper til med en række andre opgaver end dem i forbindelse med fødslerne. Det mener sundhedsprofessor Jakob Kjellberg. Arkivfoto

Sundhedsprofessor: Jordemødre kan godt lave andet end bringe børn til verden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det kan sagtens være fornuftigt, at både jordemødre og læger tager sig af andre praktiske opgaver, end dem de primært er ansat til. Sådan lyder det fra en sundhedsprofessor, efter en jordemoder mandag kritiserede sine arbejdsforhold på OUH.

En revisor kan ikke lave en jordemoders arbejde, men i nogle tilfælde kan det omvendte lade sig gøre. Med det eksempel rationaliserer Jakob Kjellberg, der er sundhedsprofessor ved VIVE, at det sagtens kan være en god ide at lade jordemødre hjælpe til med andet end fødsler.

Det sker, efter at Manja Vilhelmsen Rytter mandag rettede kritik af sine arbejdsvilkår på Odense Universitetshospital, hvor hun er jordemoder. Og fik opbakning af Gitte Valeur, der er kredsformand for jordemødre i hele regionen. Begge argumenterede for, at jordemødrene spilder deres tid og risikerer at miste fokus, jo flere andre opgaver de skal varetage.

Men tendensen er ikke nødvendigvis en dårlig ting, når det gælder den daglige drift. I hvert fald ikke hvis man spørger Jakob Kjellberg.

- Tingene er ikke helt sort-hvide. Nogle gange er der meget at lave på et fødeafsnit, andre gange er der ikke så meget. Og så kan der være en større fleksibilitet ved at have fagpersonale, der kan træde ind i nogle bestemte situationer, siger han.

Intet er skåret i sten

Adspurgt, om det ligefrem kan være en måde at effektivisere på i sygehusvæsenet, svarer han:

- Det kan det bestemt. Det er ikke skåret i sten, hvordan bemandingerne skal være, og hvilket personale der skal sættes sammen. Men det man skal være opmærksom på, er selvfølgelig at det er en dyr måde at lave ufaglært arbejde på, hvis man lader jordemødre og læger tage sig praktiske opgaver.

Jakob Kjellberg sammenligner udviklingen med situationen på hospitalerne førhen. I gamle dage ville man sjældent se læger skubbe sengene på et offentligt hospital - den opgave lod man portørerne stå for. Men i det private var det ikke et særsyn, for her var der ikke altid råd til andet.

- Derfor kan det også sagtens være fornuftigt, at jordemødre laver andre ting ved siden af deres kerneopgave, siger forskeren.

For meget dokumentation

Men uanset om det kan være forbundet med driftsmæssige fordele at lade jordemødre gøre rent eller vaske op, så udgør det også en risiko for det arbejde, som jordemødrene egentlig er ansat til at udføre. Det erkender overlæge ved fødselsafdelingen på Odense Universitetshospital, Bjarne Rønde Kristensen.

- Der er kommet så meget registreringsarbejde og så meget arbejde, der ligger på sidelinjen af det, som jordemødrene udfører. Det er en stigende belastning og giver en risiko for, at det fratager opmærksomheden fra det egentlige, kliniske arbejde. Det er noget, vi er meget opmærksomme på, siger han.

Og overlægen er enig med Jordemoderforeningens kredsformand i Syddanmark, Gitte Valeur, når hun siger, at jordemødre i dag bruger alt for meget tid på dokumentation.

- Det er et stort problem i sygehusvæsnet generelt. Den tid, som klinikerne skal bruge på registrerings- og dokumentationsarbejde er blevet alt, alt for stor. Og det fjerner selvfølgelig den tid, som personalet kan være hos patienten, siger Bjarne Rønde Kristensen.

Han mener både, at problemet gør sig gældende for jordemødre, læger og sygeplejersker. Alle bruger mere tid på arbejdsopgaver, som ikke er deres kerneopgaver. Og det kan de måske godt vænne sig til, hvis det står til Jakob Kjellberg, der beskæftiger sig meget med det fremtidige sundhedsvæsen.

- De faste faggrænser er på mange måder under opblødning. Fremover bliver det sværere at sige: Det her arbejde, det er kun for mig, vurderer han.

Sundhedsprofessor: Jordemødre kan godt lave andet end bringe børn til verden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce