Sundhedsminister: Bekymrende forbrug af ADHD-medicin


Sundhedsminister: Bekymrende forbrug af ADHD-medicin

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nye retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen skal stoppe det eksplosive forbrug af ADHD-medicin.

Flere læger og psykiatere advarer mod det voldsomme forbrug af ADHD-medicin. Og nu kommer der nationale retningslinjer.

I 2012 fik 38.000 danskere ADHD-medicin, viser nye tal fra Statens Serum Institut ifølge Ekstra Bladet. I 2001 var 2400 danskere i behandling. Siden er tallet steget 15 gange.

- Det er bekymrende, at flere og flere danskere tager ADHD-medicin. Sundhedsstyrelsen er i gang med at udarbejde nationale kliniske retningslinjer, som skal sikre en mere ensartet behandlingspraksis, siger sundhedsminister Astrid Krag (SF).

Ud over det eksplosive forbrug af medicin er der også stor forskel på, hvor meget ADHD-medicin der udskrives rundt om i landet.

Midtjyske speciallæger udskriver langt mere medicin end speciallæger i Region Syddanmark, og det skyldes ikke, at midtjyderne er mere syge end andre.

- Derfor vil jeg nu opfordre lægerne til at tænke sig om en ekstra gang, før de finder receptblokken frem, siger ministeren i en skriftlig kommentar til Ritzau.

De nye retningslinjer for børn og unge bliver sendt i høring i løbet af sommeren, siger sundhedsordfører Özlem Cekic (SF).

Det sker for at kontrollere eksplosionen af ADHD-medicin. Især fordi man ikke ved, hvordan den påvirker hjernen på længere sigt.

- De nye retningslinjer vil gøre det tydeligt, hvem der skal have medicin, hvornår, hvor længe og hvordan man kommer ud af medicinen igen. Man skal gøre sig klart, at det ikke er en mirakelpille, der løser alle problemer, siger hun til Ritzau.

På grund af den ekstreme stigning udsendte Sundhedsstyrelsen i 2010 en vejledning, som slog fast, at det er en specialist - for eksempel en psykiater - som skal vurdere, om en person skal have medicin.

- Det er ofte svært at stille en psykiatrisk diagnose - også for psykiatere. Mange symptomer på andre problemer - for eksempel kriser, depression eller misbrug - ligner ADHD-symptomer, siger speciallæge i psykiatri Asker Stig Nielsen til Ekstra Bladet.

Sundhedsminister: Bekymrende forbrug af ADHD-medicin

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce