Studerende kalder borgerforslag demokratisk sminke

Folketingets tre store partier, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Venstre, holder fast i, at man ikke skal kunne tage flere uddannelser på samme niveau, selv om Danmarks første borgerforslag forsøger at komme af med det såkaldte uddannelsesloft. Uddannelsesordfører Mette Reissmann (S) er generelt skeptisk over for borgerforslag.

Studerende kalder borgerforslag demokratisk sminke

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De tre største partier vil ikke skrotte uddannelsesloft, selv om studerende skulle lykkes med borgerforslag.

Politikerne har begrænset de unges muligheder for at uddanne sig for at vinde en lille kortsigtet besparelse.

Med den begrundelse har de danske elev- og studenterorganisationer som de første i Danmark gjort brug af en ny mulighed, som Folketinget har åbnet: De har stillet et såkaldt borgerforslag, der handler om at afskaffe uddannelsesloftet.

Men selv hvis det skulle lykkes de studerende at samle de 50.000 underskrifter, som det kræves for at få Folketinget til at behandle et borgerforslag, så skal de ikke regne med, at uddannelsesloftet bliver afskaffet.

Sådan lyder meldingen fra Folketingets tre største partier lørdag.

Og det vækker stor stor skuffelse hos de studerende.

- Nu er det ikke kun et spørgsmål om uddannelsesloftet. Det er også blevet et demokratisk spørgsmål, siger Sana Mahin Doost, der er formand for Danske Studerendes Fællesråd.

- Politikerne indfører et system med nærmest demokratisk sminke og pseudo-inddragelse. Det kan vi ikke acceptere, siger hun.

Uddannelsesordførerne fra såvel Socialdemokratiet og Venstre som Dansk Folkeparti siger lørdag til Ritzau, at de står ved beslutningen om at begrænse dobbeltuddannelse.

Den er blevet truffet for at skaffe cirka 300 millioner kroner til at reparere på dagpengesystemet.

Men Sana Mahin Doost afviser politikernes argument om, at de studerendes borgerforslag ikke indeholder et forslag til, hvor de penge så skal komme fra.

- Det synes jeg, er en arrogant holdning. Jeg synes faktisk, at politikerne har ansvar for at blive klogere og gå tilbage og se, om de kan finde de penge, siger hun.

Politikerne besluttede i 2016, at man som udgangspunkt ikke skal kunne tage mere end én videregående uddannelse på samme eller lavere niveau.

FAKTA: Borgerforslag kræver 50.000 underskrifter
19. december vedtog Folketinget en ny lov, der gør det muligt for borgere at få beslutningsforslag behandlet i Folketinget. Den mulighed har de danske elev- og studenterorganisationer været de første til at benytte sig af.

De har stillet et forslag om at afskaffe det såkaldte uddannelsesloft, der blev indført for lidt over et år siden.

Her kan du læse mere om, hvordan man stiller et forslag:

* Borgerforslag kan stilles på hjemmesiden borgerforslag.dk. Man skal logge ind med NemID og personnummer.

* Mindst tre personer med stemmeret til Folketinget skal være medstillere af forslaget.

* Hvis et forslag inden for 180 dage får støtte fra 50.000 borgere med stemmeret til Folketinget, skal Folketingets partier tage stilling til, hvem der vil fremsætte forslaget som et beslutningsforslag i Folketinget. Ifølge grundloven er det nemlig kun folketingsmedlemmer og ministre, der kan fremsætte forslag i Folketinget.

* Forventningen er, at det som hovedregel vil være de politiske ordførere fra de partier, der støtter ordningen om borgerforslag, der i fællesskab fremsætter forslaget.

* Herefter behandles beslutningsforslaget på samme måde som Folketingets øvrige beslutningsforslag.

* Der er en række regler for, hvad man kan stille forslag om. Forslag, der handler om ændringer af grundloven eller forhold vedrørende Grønland og Færøerne, vil blive afvist.

* Folketingets Administration vil også afvise forslag, der er helt usammenhængende og uforståelige, eller som har karakter af en vittighed eller indeholder reklame eller andre kommercielle budskaber.

Kilde: Borgerforslag.dk

Studerende kalder borgerforslag demokratisk sminke

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce