Stress, frygt og dårlig ledelse: Lærer sender nødråb om krise på Syddansk Erhvervsskole

Lars Grube Kjeldsen lægger ikke fingre imellem i et åbent brev, hvor han ikke mindst kritiserer ledelsen på Syddansk Erhvervsskole. Ifølge tillidsmand deler mange medarbejdere hans syn på udviklingen på skolen. Foto: Jonas Ancher Nyeng

Stress, frygt og dårlig ledelse: Lærer sender nødråb om krise på Syddansk Erhvervsskole

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lærer Lars Grube Kjeldsen kritiserer i et åbent brev ledelsen, bestyrelsen og arbejdsvilkårene på Syddansk Erhvervsskole. Ifølge tillidsmand er læreren blot én af mange, der er presset til kanten.

Dårlig ledelse, nedslidte klasselokaler, et væld af sygemeldinger med stress og depressioner og et nedbrudt samarbejde mellem medarbejderne og ledelsen.

Det er blot en del af det nødråb, som lærer på Syddansk Erhvervsskole, 52-årige Lars Grube Kjeldsen, sidste mandag valgte at sende som et åbent brev til bestyrelsen, medarbejderne og pressen.

Lars Grube Kjeldsen har i de seneste 10 år arbejdet som lærer i afdelingen for el og automatik på Risingsvej i Odense. Men det er blevet svære og svære at bevare arbejdsglæden på Syddansk Erhvervsskole.

- Det er en frustration, jeg har opsparet igennem lang tid og jeg har vel brugt det seneste halve år på at skrive brevet, siger Lars Grube Kjeldsen.

I brevet kritiserer han de nationale reformer, som alle landets erhvervsskoler har været underlagt og som har ført til besparelser på mange skoler. Lars Grube Kjeldsen peger dog i høj grad også på ledelsen og bestyrelsen på Syddansk Erhvervsskole, der ifølge ham driver skolen som en topstyret produktionsvirksomhed, hvor lærerne bliver betragtet som en udgift.

"Jeg kan kun se, at I i ledelsen tænker økonomi og stram topstyring. I det hele taget er eleverne kun blevet til en indtægt, og vi lærere til en nødvendig udgift, der åbenbart bare er i vejen, sådan som vi bliver fyret i et væk," skriver Lars Grube Kjeldsen.

Jeg har hørt mange kolleger sige, at det er præcis sådan, man oplever situationen. Det er jo en form for afmagt og et opråb om, at vi altså ikke kan fortsætte på denne her måde. Så overlever vi ikke.
Jarlis Nilsson, tillidsmand på Syddansk Erhvervsskole
Syddansk Erhvervsskole
Syddansk Erhvervsskole tæller i dag lidt over 5.000 elever, over 850 medarbejdere og har mere end 35 forskellige erhvervsuddannelser.

Skolen udbyder både almindelige erhvervsuddannelse og EUX-uddannelser, der giver adgang til videregående uddannelse på lige fod med de gymnasiale uddannelser.

Skolen har afdelinger i Grindsted, Vejle og Odense.

En skole i krise

Skolen har senest måttet fyre lærere i starten af februar, og ifølge Lars Grube Kjeldsen har en lang række fyringsrunder efterhånden indlejret sig som en permanent frygt hos mange medarbejdere.

"Mange lærere lever i en evig frygt for at blive fyret, og flere og flere sygemelder sig med stress og depressioner som følge af dette," skriver Lars Grube Kjeldsen, der mener, at det er umuligt at løfte skolens opgave under de nuværende vilkår:

"Vi lærere er ansat her på skolen for at undervise vores elever, så de kan blive nogle af de dygtigste i landet. Denne vision, mission og målsætning er blevet en umulighed for os lærere, da vi bliver færre og færre til at løfte opgaven. Vores klasselokaler er nedslidte, vores materiel er nedslidt, og der er så godt som ingen tid til ordentlig forberedelse og udvikling."

Kolleger bakker op

Allerede nogle få timer efter, at Lars Grube Kjeldsen havde sendt det åbne brev, blev han bakket op af flere lærere, der skrev, at de oplevede det samme. Og efterfølgende er han blevet kontaktet af flere lærere på skolen.

- Der har været massiv opbakning fra kollegerne, der siger, at de er glade for, at der er nogen, der får sat ord på nogle af de ting, som vi alle sammen er frustrerede over.

Ifølge tillidsmand Jarlis Nilsson sætter Lars Grube Kjeldsen ord på noget af det, som rigtigt mange medarbejdere føler.

- Jeg har hørt mange kolleger sige, at det er præcis sådan, man oplever situationen. Det er jo en form for afmagt og et opråb om, at vi altså ikke kan fortsætte på denne her måde. Så overlever vi ikke, siger Jarlis Nilsson, der håber, at det åbne brev fra Lars Grube Kjeldsen kan være med til at skabe en ny dialog med ledelsen.

- Vi tror på, at vi kan komme igennem med nogle ting nu. Men når man har haft et åbent benbrud i fire år, så heler det ikke i løbet af en måned. Det kommer til at tage noget tid, siger Jarlis Nilsson.

Møde med ledelsen

Lars Grube Kjeldsen blev onsdag tilbudt et møde med ledelsen, men afviste, da han gerne ville have sin tillidsmand med. Så nu er der sat kryds i kalenderen den 23. februar.

Han frygter dog ikke, at den åbenmundede kritik vil lede til disciplinære reaktioner fra ledelsen.

- Jeg er nået et punkt i mit liv, hvor mine børn er voksne og er i en position, hvor jeg ikke behøver at frygte for at blive fyret, hvis jeg siger min mening. Om jeg bor i en lejlighed i Odense eller i et lille hus i Munkebo er jo lige meget for mig. Jeg er fri som en fugl, og nu siger jeg det, som det er, siger han.

Ledelse ser ingen krisetegn

Syddansk Erhvervsskole har svaret på kritikken fra Lars Grube Kjeldsen i en kommentar, som du kan læse i sin fulde længde her.

I kommentaren afviser skolen blandt andet, at sygefraværet skulle være stigende, men erkender, at der i dele af medarbejderstaben er modstand mod besparelserne:

"Det er bestyrelsens og ledelsens opgave at se skolen som helhed ud fra et langsigtet perspektiv. Skolens ledelse har længe været klar over, at der hos dele af medarbejderstaben er modstand mod besparelser og de politiske reformer. Ledelsen finder det helt naturligt, at der med over 800 medarbejdere kan være forskellige holdninger," lyder det i kommentaren, hvor det samtidig understreges, at der ikke vil komme nogen disciplinære reaktioner mod Lars Grube Kjeldsen, fordi han nu offentligt kritiserer ledelsen.

"Han vil naturligvis ikke opleve en negativ reaktion fra ledelsen," står der i den skriftlige kommentar, som kommunikationschef Lars Havelund har sendt til Fyens Stiftstidende.

Stress, frygt og dårlig ledelse: Lærer sender nødråb om krise på Syddansk Erhvervsskole

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce