Storkonflikt: 40 fynske præster kan blive konfliktramte

Jes Rønn Hansen, sognepræst i Strib og tidligere feltpræst i Afghanistan, tror ikke på, at præsterne vil blive bedt om at strejke og aflyse bryllupper og konfirmationer i foråret. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Storkonflikt: 40 fynske præster kan blive konfliktramte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Omkring 40 sognepræster på Fyn er ansat på overenskomst og kan dermed potentielt blive bedt om at strejke i forbindelse med en truende storkonflikt. Hos Fyens Stift afventer man situationen.

- I sidste ende kan det betyde aflysninger.

Sådan lyder vurderingen fra Præsteforeningens formand, Per Bucholdt Andreasen, i forlængelse af, at staten, kommunerne og regionerne stadig ikke har landet en overenskomstaftale med Danmarks omkring 750.000 offentligt ansatte.

Hvis konflikten ender i en strejke eller lockout, vil det nemlig potentielt kunne involvere de omkring 370 overenskomstansatte præster og dermed gå ud over forårets planlagte konfirmationer og bryllupper.

På Fyn er omkring 40 præster ansat på overenskomst, mens omkring 160 præster er ansat som tjenestemænd, der ikke vil blive involveret i en strejke.

Èn af dem, der kan blive konfliktramt, er sognepræst ved Korup Kirke i Odense, Susanne Holst. Hun kan blive bedt om at strejke i forbindelse med en storkonflikt. Det er dog ikke noget, hun går og frygter, mens hun følger striden mellem parterne fra sidelinjen.

- Jeg tænker stadig, at alle er interesseret i at få det løst, uden at det ender i en stor konflikt. Og hvis vi endelig skulle blive involveret i en strejke, er der jo mange tjenestemandsansatte præster, som kan tage over. Så der vil altid være nogen til at stå for begravelserne, siger Susanne Holst.

Kontorchef for Fyens Stift, Asger Gewecke, var selv med til at lave præsternes overenskomst i 1989 og har siden set flere konflikter gå forbi, uden at præsterne blev involveret i strejke.

- Vores holdning er, at vi venter og ser, hvad der sker. Præsters arbejde handler jo om tro, men i det her tilfælde går vi ind for at vide, siger Asger Gewecke.

Svært at aflyse

Jes Rønn Hansen er tjenestemandsansat præst i Strib på Vestfyn og vil derfor ikke blive involveret i en potentiel strejke. Han tror ikke på, at hans overenskomstansatte kolleger vil blive bedt om at strejke i forbindelse med en konflikt.

- Jeg forestiller mig ikke, at man kan begynde at aflyse noget, der allerede er planlagt og sat i gang. Man kan jo ikke starte med at forberede en begravelse den ene dag og så aflyse den næste, og det samme gælder for konfirmationer. Det er jo ligesom med operationer. Dem aflyser man jo heller ikke. Så jeg kan ikke forestille mig, at man vil bede præsterne om at strejke, siger Jes Rønn Hansen.

Modsat vurderer Asger Gewecke, at konfirmationer og bryllupper måske netop kan komme i spil, fordi de betyder så meget for folk.

- Det vil gøre ondt, så det er de to ting, der teoretisk set kan komme i spil. Begravelserne kommer med så kort varsel, så det kan vi sætte en anden til. Det kan man ikke på samme måde med konfirmationer og bryllupper, siger han.

Parterne i overenskomstforhandlingerne mødes i Forligsinstitutionen torsdag.

Storkonflikt: 40 fynske præster kan blive konfliktramte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce