Storkommuner alligevel populære


Storkommuner alligevel populære

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

STRIDSØKSEN: Alle spådomme om, at kommune- sammenlægninger ville blive en tabersag er blevet gjort til skamme, viser meningsmåling. Socialdemokraterne kan ikke bruge det som valgskyts

Tabersagen er pludselig blevet en vindersag, og for Socialdemokraterne kan den ikke længere bruges som skyts mod regeringen i den kommende valgkamp.

Sådan er det gået med strukturreformen. Ifølge en ny meningsmåling i Jyllands-Posten går er et stort flertal af befolkningen tilfreds med de ny store kommuner, og borgmester Anker Boye (S), næstformand i Kommunernes Landsforening, advarer sit parti mod at bruge temaet i valgkampen.

For kommuneforskeren Ulrik Kjær er tallene overraskende.

- Det havde jeg ikke troet på for bare et år siden, siger han.

For en af reformens mange kritikere i Socialdemokratiet, formand for amtets sygehusudvalg Poul-Erik Svendsen, er der dog intet mærkværdigt i, at regeringen lige nu ser ud til at stå med en vindersag.

- Problemet er, at ingen endnu kender konsekvenserne af de mange kommunale- og amtskommunale sammenlægninger. Dem kender man først om tre år, og så kan det godt være, at strukturreformen ikke er en vindersag for regeringen.

- Ingen kender f. eks. skattegrundlaget i de nye kommuner. Der kan være kommuner med lav skat, som lige pludselig opdager, at skatten stiger, fordi de er blevet lagt sammen med kommuner, hvor økonomien ikke var så god.

Han får opbakning fra de socialdemokratiske formand for den fynske kommuneforening, Tommerups borgmester Finn Brunse.

- Det er lykkes at dreje debatten over på de positive aspekter af sammenlægninger. Men jeg vil tro, at begejstringen over, at der skal ske noget nyt, lægger sig en smule, når det hele bliver lidt mere konkret, siger Finn Brunse, som også udpeger den uafklarede økonomi som en mulig bombe under reformens popularitet.

Han mener for øvrigt, at succesen med sammenlægningerne bør tilskrives kommunalpolitikerne,der overordnet set tog sammenlægningerne op som en "positiv udfordring."

Tumpet

Poul-Erik Svendsen siger, at han aldrig var imod dannelsen af større amter og kommuner, men han synes trods opbakningen fra befolkningen, at måden det sker på er "tumpet".

- For mig er det en gåde, siger han, at man ikke kan flytte 100 medarbejdere fra Rigsarkivet i København til Odense, men at man derimod godt kan flytte i titusindevis af mennesker fra de kommunale og amtskommunale administrationer rundt i landet, uden at der lyder et tilsvarende ramaskrig.

Selvfølgelig skal vi det

Selv om Socialdemokraterne advares mod at føre valgkamp om strukturreformen, fordi den imod forventning er blevet en vindersag for indenrigsministeren, mener han, at hans parti skal tage temaet op i den kommende valgkamp.

- Selvfølgelig skal vi det, siger Poul-Erik Svendsen.

Kun overfladen

SF'eren Karsten Hønge, medlem af Fyns Amtsråd, mener, at befolkningen endnu kun har set overfladen af strukturreformen, og at meget vil blive anderledes, når folk først ser konsekvenserne.

- Men det kommer ikke bag på mig, at regeringen har fået det ført derhen, at alt vil blive bedre med den nye reform, siger han.

Karsten Hønge mener, at reformen bør blive en del af den kommende valgkamp, emend ikke en stor del.

Som det er gået, er det ikke et tema, vi kan gå ud og slå regeringen oven i hovedet med, men temaet skal naturligvis drøftes. Men den alvorlige del af debatten kommer først, når konsekvenserne får alvor går op for folk, mener Karsten Hønge.

Amtsrådsmedlem Carsten Abild (V), der fra begyndelsen har været imod reformen, tager danskernes velvilje til efterretning - men lige som de øvrige kritikere mener han, at den i hvert fald delvis skyldes, at borgerne endnu ikke kender konsekvenserne.

- Man er bl.a. ikke blevet præsenteret for regningen, siger Carsten Abild.

Avisen mener: Debat side 8

Storkommuner alligevel populære

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce