Stor undersøgelse: Ulækre skoletoiletter kan få dit barn til at tisse i bukserne

Jo mere beskidt, toilettet på skolen er, jo mindre lyst har eleverne til at bruge det.

Stor undersøgelse: Ulækre skoletoiletter kan få dit barn til at tisse i bukserne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Masseeksperimentet 2017 viser en klar sammenhæng mellem kvaliteten af skoletoiletter og inkontinens hos børn. Region Syddanmark klarer sig ifølge undersøgelsen mindst dårligt.

Der er en tydelig sammenhæng mellem, hvor rent der er på skoletoiletterne og inkontinens hos børn. Det viser resultater fra undersøgelsen Masseeksperimentet 2017, som 20.000 børn over hele landet var med i for et par måneder siden, heraf 4.111 fra Region Syddanmark, fordelt på 53 skoler.

Undersøgelsen er en del af den nationale Naturvidenskabsfestival, som afvikles hvert år på danske skoler. I år er Masseeksperimentet udviklet sammen med forskere på Aarhus Universitetshospitals Center for Børneinkontinens.

- Vores mistanke er klart blevet bekræftet. Vi kan se en meget tydelig sammenhæng mellem børnene utilfredshed med toiletterne og inkotinens, simpelthen fordi børnene går og holder sig, forklarer professor og overlæge, Søren Rittig, fra Aarhus Universitetshospital.

Inkontinens
Inkontinens (det at have uheld) kan man have både med urin og afføring.

Den hyppigste form for inkontinens er sengevædning.

Derudover har en del børn også urininkontinens i dagtimerne samt afføringsinkontinens.

I alt har ca. 15 procent af 7-årige mindst én form for inkontinens og selv i 18-års alderen lider 2-3 procent af inkontinens.

Der er tre typer af inkontinens:

Dagurinkontinens - årsagen er oftest, at man stresser sin blære. Det kan ske ved, at man holder sig i for lang tid.

Enurasis - årsagen kan være, at man har en overaktiv blære eller en stor urinproduktion, som overfylder blæren. Desuden vågner disse børn oftest ikke om natten, når blæren er fuld. Sengevædning er arveligt, således at 70 procent af børnene har forældre eller søskende med samme problem.

Afføringsinkontinens - årsagen er langt oftest forstoppelse, som opstår, hvis man går og holder sig. Typiske symptomer er besværlig og smertefuld afføring.
Halvdelen af eleverne i Masseeksperimentet er enten utilfredse eller meget utilfredse med standarden på deres toilet på skolen.
Halvdelen af eleverne i Masseeksperimentet er enten utilfredse eller meget utilfredse med standarden på deres toilet på skolen.

Utifredse med toiletter

Det er første gang, der er dokumenteret en sammenhæng mellem dårlige toiletter på danske skoler og børns inkontinens, der både kan være urin- og afføringsinkontinens.

Masseeksperimentet 2017 viser således, at blandt de elever, som holder sig skoledagen lang for at undgå at bruge skoletoiletterne, er der en 50 procent øget forekomst af ufrivillig vandladning og forstoppelse.

- At holde sig er skadeligt for både blære- og tarmfunktion. Blæren bliver overstimuleret, hvis den ikke bliver tømt regelmæssigt, fortsætter Søren Rittig.

Eleverne har i samarbejde med deres lærere besvaret nogle spørgeskemaer, som eksempelvis indeholdt spørgsmål om deres oplevelse af toiletforholdene på deres skole, om deres toiletvaner i skoletiden og - helt anonymt - om deres eget vandladnings- og afføringsmønster.

Af svarene fremgår det blandt andet, at halvdelen af eleverne på landsplan er utilfredse eller meget utilfredse med skolens toiletter. Jo mere utilfredse de er, desto mere holder de sig.

En fjerdedel af alle elever bruger aldrig skolens toiletter. Og det er uanset køn eller alder. Undersøgelsen fastslår også, at 15 procent af alle syvårige danske børn har problemer med at styre blæren eller at komme af med afføringen.

Mange skoleelever holder sig længere end godt er, fordi toilettet på skolen bare er for ulækkert.
Mange skoleelever holder sig længere end godt er, fordi toilettet på skolen bare er for ulækkert.

Værst i Region Hovedstaden

Hvor gamle, en skoles toiletter er, har også noget at sige. Elevernes utilfredshed med toiletterne er størst i Region Hovedstaden, hvor det ældste skoletoilet er fra 1906. Derimod har Region Syddanmark den laveste utilfredshed blandt de adspurgte elever. Det ældste toilet i Region Syddanmark er fra 1950. I gennemsnit er toiletterne i Region Syddanmark enten bygget eller renoveret i 1999.

- Med denne nye viden om sammenhængen mellem skoletoiletterne og udviklingen af inkontinens er det på tide, at der bliver sat fokus på de danske skolers sanitære forhold. Inkontinens er et voldsomt psykisk, fysisk og socialt problem for børnene. Børn med inkontinens er flove, har dårligt selvværd og nedsat livskvalitet. De vurderer selv det at tisse i bukserne som et lige så stort problem som alvorlig sygdom som astma eller sukkersyge, forklarer Søren Rittig.

Stor undersøgelse: Ulækre skoletoiletter kan få dit barn til at tisse i bukserne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce