Stor nedgang på tre år: Fyns Politi har mistet knap hver tiende polititjenestemand

Fynske betjente foran Retten i Odense. Der er blevet langt færre betjente i Fyns Politi gennem de sidste tre år, hvor en tiendedel af årsværkene er forsvundet fra politikredsen. Foto: Victoria Mørck Madsen

Stor nedgang på tre år: Fyns Politi har mistet knap hver tiende polititjenestemand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

  • Mens størstedelen af de danske politikredse er vokset i antal årsværk siden reformen i 2007, har Fyns Politi mistet knap hver tiende polititjenestemand.
  • Faldet er primært sket i de sidste tre år, hvor den fynske politikreds samtidig har måttet afgive op mod 70 årsværk til opgaver ved grænsen og i København.

Betjentene hos Fyns Politi har mistet en stor del af deres kolleger. På blot tre år er omkring hver tiende polititjenestemand forsvundet fra politikredsen.

Det fremgår af et svar fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K) til Folketingets Retsudvalg på et spørgsmål stillet af Enhedslistens fynskvalgte retsordfører Rune Lund.

Hos Fyns Politi har der efter reformen i 2007 frem til 2014 været mindre udsving, men overordnet set det samme antal polititjenestemænd med 671 årsværk i gennemsnit i 2007 og 675 i 2014. Herefter er der løbende sket et fald, indtil der i 2017 i gennemsnit kun var 606 årsværk.

Foruden det markante fald har Fyns Politi i samme årrække måttet afgive et stort antal betjente til opgaver ved grænsen som følge af strømmen af flygtninge og immigranter samt til bevogtning i København efter terrorangrebet i februar 2015.

Udlånene har ifølge politidirektør Kit Claudi Grøn-Iversen betydet, at kredsen i både 2016 og 2017 konstant har måttet undvære, hvad der svarer til omkring 70 årsværk.

(Artiklen fortsætter efter grafikken)

Andre kredse er blevet styrket

I svaret til retsudvalget har Rigspolitiet leveret statistik for personaleressourcerne i samtlige politikredse fra reformen i 2007 og frem til december sidste år. Og mens Fyns Politi er gået næstmest tilbage i forhold til polititjenestemænd målt i årsværk - kun overgået af Københavns Vestegns Politi - er en række politikredse blevet styrket med flere politifolk.

Fyens.dk's beregninger viser, at Sydøstjyllands Politi, Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi og Østjyllands Politi alle er blevet mindst otte procent flere polititjenestemænd. Flest i Østjyllands Politi, hvor antallet af årsværk er steget med 10 procent - en stigning, der formentlig skyldes oprettelsen af enheden Særlig Efterforskning Vest, der med base i Aarhus bekæmper særlig kompliceret samt grænseoverskridende kriminalitet.

Ser man på det samlede antal polititjenestemænd i politikredsene i Danmark målt i årsværk, har det stort set været konstant. Derimod er den samlede stab af betjente, jurister, kontorpersonale og vikarer på landsplan steget med næsten syv procent siden 2007.

Dog ikke i Fyns Politi, der siden politireformen har mistet, hvad der svarer til 100 årsværk i hele medarbejderstaben - fra 869 årsværk i 2007 til 769 i 2017. Et fald på godt 11 procent.

Nærpolitistationer lukket

Foruden den fynske politikreds er kun Nordjyllands Politi også blevet færre i den samlede stab med en nedgang på knap seks procent siden 2007. De to kredse er de eneste, der er gået tilbage både i forhold til politifolk og andre medarbejdere, men faldene er procentvis dobbelt så store på Fyn som i Nordjylland.

Alle andre politikredse er gået frem i den samlede medarbejderstab. Mest markant Midt- og Vestjyllands Politi, der er vokset med næsten en fjerdedel siden reformen - fra 814 årsværk i 2007 til 1008 i 2017.

Fyns Politi gennemgik i efteråret 2016 en stor reorganisering, der betød lukning af en række nærpolitistationer og en centralisering af kræfterne.

- Det handler om at få mest muligt politi ud til borgerne på Fyn med de medarbejdere og økonomiske ressourcer, vi har til rådighed. Det ville simpelthen ikke hænge sammen længere, udtalte politidirektør Kit Claudi Grøn-Iversen i slutningen af august samme år.

Trods faldet i medarbejdere er andelen af sigtelserne i forhold til anmeldelser ikke faldet siden 2015. Desuden er responstiderne hos Fyns Politi i det forgangne år faldet betragteligt i forhold til 2016. I de fleste måneder er politiet rykket mellem halvanden og to minutter hurtigere ud i gennemsnit.

Stor nedgang på tre år: Fyns Politi har mistet knap hver tiende polititjenestemand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce